Update 4/2021: I get a lot of hits on this post after Synology broke LMS support on their devices.

But you can still run LMS on Synology NAS devices (with DSM 6.2) if you rollback the Perl-package to version to 5.24. You might need to uninstall and re-install both Perl and LMS for this to work (Not sure. Personally I had disabled auto-update of Perl beforehand, so I didn't need to do the rollback procedure myself).

After rollback, make sure to disable auto-update of both Perl and DSM. Minor updates of DSM 6.2 are probably safe, but updating OS to the future DSM version 7 should probably be avoided for continued LMS support.

Perl 5.24 packages can be found at archive.synology.com/download/Package/Perl/5.24.0-0074. If you need a copy of LMS for your Synology, you can also find archive of Synology's old LMS distribuition at archive.synology.com/download/Package/SqueezeCenter/7.7.6-116. However, I would recommend to install a version of PinkDot's later and better LmsUpdate instead (LMS 8). LmsUpdate used to be available for download from sourceforge.net/projects/lmsupdate/files/DSM6.x/, but archive seem to have been closed now. You might ask PinkDot or the community if anyone has a copy of LmsUpdate that works with your NAS model. If you are looking for the Intel version (x86-64), I am for some time making a copy available for download. Update: At least for the time being, it looks like LmsUpdate packages for all supported NAS models are still available at pinkdot.myds.me/sspks/.

If you are ready to invest more time on your LMS setup, it is possible to run LMS in Docker on some of Synology's NAS models. Also LMS is very well supported on the Raspberry Pi platform. Running LMS on a Pi might actually be the best long-term solution.

For further help, ask the community.

Siden jeg for ca. 7½ år siden anskaffede mig min første Squeezebox, har jeg været begejstret bruger af dette system. Og selvom det gjorde lidt ondt i "coolness-faktoren" da Logitech købte Slim Devices og Squeezebox serien i efteråret 2006, blev min oprindelige Squeezebox 3 (aka. Squeezebox Classic) senere suppleret med en Squeezebox Touch, så jeg også havde en net afspiller til mit lille stereo i sove/arbejds-værelset. Alt var så idyl indtil en af vennerne for noget tid siden fortalte at Logitech i forgangne efterår havde valgt at droppe Squeezebox serien.

Og det var så der at jeg gik i panik...

Der er alternativer til Squeezebox. Mest kendt nok de mere "consumer-venlige" Sonos. Men hvis man som jeg er både lidt lyd- og IT-nørd på samme tid, ser jeg ikke noget reelt direkte alternativ til de Squeezebox afspillere der er beregnet til at tilslutte et stereo anlæg. Så jeg fór ud og købte mig en ekstra Squeezebox Touch mens de stadig var til at få. Og dét selvom jeg egentlig ikke helt vidste hvad jeg skulle bruge en tredje Squeezebox til i en 2-værelses lejlighed. Men det stoppede så heller ikke engang dér...

[Image: En ekstra Squeezebox i vindueskarmen...]

Det havde strejfet mig nogle gange at sætte en Logitech Media Server (en lokal Squeezebox server) op på en NAS, så jeg slap for at skifte imellem serveren på min PC og på mysqueezebox.com afhængig af om PC'en var tændt eller ej. Men havde egentlig levet fint med dette "besvær" i de mange år indtil nu. Og trods ændringer i brugsmønster og nye muligheder i opdateret server software og afspiller firmware, havde jeg egentlig ikke brugt meget tid på at ændre og optimere de opsætninger jeg lavede for over 7 år siden, udover lige hurtigt at tilføje Squeezebox Touch til mit setup i 2010 samt tilføje WiMP og Spotify konti/plugins efterhånden som de blev tilgængelige på platformen. Dette blev så lejligheden der gjorde jeg både fik revideret min hardware og software konfigurationer, blandt andet med total uafhængighed af Logitech's mysqueezebox.com server som mål. Godt nok siger Logitech at de ingen planer har om at lukke mysqueezebox.com de første mange år, men at gøre sig uafhængig hurtigst muligt er nu nok ikke nogen dårlig strategi...

1) Så jeg anskaffede en NAS til at køre en Logitech Media Server på non-stop. Valget var rimelig oplagt synes jeg, selvom det er en nylig udgået model (Men i skrivende stund stadig tilgængelig). Hvis du er Linux nørd kan du nok installere Logitech Media Server på næsten hvilken som helst NAS, men hvis det skal være let, så er ReadyNAS Ultra serien direkte understøttet (Pt. ca. kr. 1.300 for en Ultra 2). Og Ultra modellerne der har Intel Atom processor og 1 GB RAM, kan køre LAME og understøtter Triode's tredjeparts Spotify plug-in, hvilket er to rimelig essentielle ting for mig. Som harddisk valgte jeg 2 styk i Western Digitals Red serie. De har lavt strømforbrug og varmeudvikling, er ganske lydløse i sig selv, og så er de bygget til 24/7 server brug.

2) Min gamle router havde længe været lidt ustabil når for mange trådløse enheder blev koblet på af gangen, og kunne egentlig også tænke mig lidt bedre dækning i alle lejlighedens hjørner. Og faktisk havde jeg i et lille års tid haft en afløser gemt i skuffen, bare ikke fået taget mig tid til at udskifte den. Det fik jeg så endelig gjort nu. Min nye NAS blev placeret i et skab i køkkenet. Bestemt ikke fordi den larmer meget, men fordi det var dér der var bedst plads. Der er bare ikke noget kablet netværk i køkkenet, så et wireless accesspoint blev også anskaffet. Som bonus kom der således også lige et par ekstra netværks slots i køkkenet hvis der er andet der senere skal tilsluttes som ikke har WiFi support (Som nørd ved man jo aldrig hvad man pludselig skulle få brug for:-)).

EAC, mp3/flac og "album artist"...

LMS, Squeezebox seriens software, er nok det mest feature-rige og konfigurerbare software du kan få til at håndtere en lokal musiksamling. En af de fine ting for mig, er at den kan håndterer "album artist" tagget musik som jeg forventer det. Altså således at albums kategoriseres under "Album artist" fremfor "Artist". Det er perfekt når man gerne vil tilføje f.eks. gæstevokalister i Artist tags på individuelle tracks, uden at det spolerer organisationen af sin musik i albums. Er musik samlingen i mp3-format, skal man bare huske at markere "Treat TPE2 MP3 tag as Album Artist" i LMS' indstillinger under "My Music".

Der er to programmer til CD ripping, der altid fremhæves hvis du vil have bedst mulig kvalitet når du ripper CD'ere. Det er Exact Audio Copy (freeware) og dBpowerAMP ($38), som begge understøtter "secure mode ripping". Der er ikke udviklet på EAC siden 2011, men da programmet fint opfylder mine behov, har jeg aldrig fået prøvet dBpowerAMP. Er du EAC bruger, og du gerne vil rippe CD'ere til mp3 og/eller flac med ordentlig tagging af "album artist" og andre meta-data, er her et par små tips...

MP3:

For ordentlig organisering af din musik, gå til "EAC"->"EAC options"->"Filename" og sæt "Naming scheme" til noget lignende:

%albumartist%\%year% - %albumtitle% [mp3]\%tracknr2% - %title% [%artist%]

Gå dernæst til "EAC"->"Compression option"->"External Compression" og vælg "Use external program for compression". Sæt "Parameter passing scheme" til "User defined Encoder" og program path til at pege på lame.exe (LAME som lydmæssigt er regnet for bedste utility til encoding af mp3, er et open-source værktøj med hjemmeside på lame.sourceforge.net. "Binaries" kan bl.a. findes på rarewares.org.). Fravælg "Add ID3 tag" (vi styrer det selv), og for optimal mp3 kvalitet (VBR320kBps) og tagging, sæt dernæst "Additional command-line options" til:

-V 0 --vbr-new --add-id3v2 --pad-id3v2 --ta "%artist%" --tt "%title%" --tv "TCOM=%composer%" --tl "%albumtitle%" --ty "%year%" --tv "TPE2=%albumartist%" --tg "%genre%" --tn "%tracknr%" --tc "LAME v3.99.5 -V 0 --vbr-new" %source% %dest%

FLAC:

For ordentlig organisering af din musik, gå til "EAC"->"EAC options"->"Filename" og sæt "Naming scheme" til noget lignende:

%albumartist%\%year% - %albumtitle% [flac]\%tracknr2% - %title% [%artist%]

Gå dernæst til "EAC"->"Compression option"->"External Compression" og vælg "Use external program for compression". Sæt "Parameter passing scheme" til "User defined Encoder" og program path til at pege på flac.exe (Vistnok automatisk installeret med EAC, og ligger i noget lignende "C:\Program Files (x86)\Exact Audio Copy\Flac\flac.exe"). Fravælg "Add ID3 tag", og sæt dernæst "Additional command-line options" til:

-6 -V --replay-gain -T "artist=%artist%" -T "albumartist=%albumartist%" -T "title=%title%" -T "composer=%composer%" -T "album=%albumtitle%" -T "date=%year%" -T "tracknumber=%tracknr%" -T "genre=%genre%" -T "comment=EAC (Secure Mode)" %source%

EAC profiler

EAC har ikke direkte understøttelse for opsætning til mp3 og flac kompression på én gang. Men hvis du gerne vil kunne skifte løbende imellem de to formater, så kan du gemme to forskellige EAC opsætninger via "EAC"->"Profiles"->"Save profile". Og så altid lynhurtigt skifte format ved at skifte EAC opsætning via "EAC"->"Profiles"->"Load profile".

Hydrogenaudio har endvidere en lang række af EAC guides som er værd at studere for optimal konfiguration.

Update 28/6 2013: Ok, jeg er nu selv skiftet til dBpoweramp Reference. Jeg kan specielt lide dens PerfectMeta og multi-encoder features. Til en enkelt CD af gangen er EAC meget fin, men når du går i gang med systematisk at digitalisere hele din CD samling, så er dBpoweramp de 38 dollars værd. En hel del konfigurering skal der til før man er i gang, men det skulle der vist egentlig også med EAC første gang. Her er sti-opsætning til dBpoweramp som svarende til EAC's ovenstående:
mp3: [album artist]\[year] - [album] [mp3]\[track] - [title] [[artist]]
flac: [album artist]\[year] - [album] [flac]\[track] - [title] [[artist]]

3) Logitech Media Server 7.7.2, den seneste officielle Logitech supporterede version af Squeezebox serveren, blev i første omgang installeret på NAS'en. Fandt dog hurtigt ud af at jeg ligeså godt kunne opgradere til et "nightly build" af version 7.8, som er en "uofficiel" community-supporteret videreudvikling af server softwaren. De tre version 7.8 builds jeg pt. har prøvet, har alle været klippestabile, og indeholder blandt andet nogle rettelser der skal gøre server-softwaren uafhængig af en konto på mysqueezebox.com. Desuden installerede jeg så LAME encoder på NAS'en. Med LAME installeret er LMS i stand til at lave on-the-fly downsamplet streaming til enheder, hvilket jeg kommer tilbage til det smarte i om lidt...

4) Så var det ellers i gang med at konfigurere software delen. Min opsætning blev løbet igennem og finpudset. Home-menuerne på mine devices blev tilpasset så de indeholdte de muligheder jeg brugte mest (eller ønsker at bruge mere) direkte i top-menuen. Nye spændende podcast feeds jeg skal prøve blev fundet, og opdateret podcast-liste flyttet til den i server 7.8 opdaterede plug-in som fjerner afhængighed til podcast-listen på mysqueezebox.com. Ligeledes for at fjerne afhængigheder til Logitech's mysqueezebox.com, blev Triode's tredjeparts Spotify plug-in installeret. Jeg undgår dermed at skulle bruge Spotify's officielle plug-in der selv kørt på lokal server, stadig har afhængigheder til din konto på mysqueezebox.com. Desuden blev der ryddet op i min favorit radiostationer og deres rækkefølge. Der er ikke nogen grund til stadig at have DR P6 Beat stående først på listen, kanalen lyder desværre efterhånden fuldstændigt som P3 i halvdelen af sendetiden. KCRW Music er tidens favorit, men f.eks. KEXP og BBC Radio 6 er nu også prioriteret højt. Lidt synd dog for den danske musikundergrund som jeg ellers godt kan lide at følge med i, så evt. forslag til gode danske musik streams (eller podcasts) modtages altid med kyshånd...

Nuværende indkodede netradio streams:

Alle ovenstående er direkte "universelle" links. I de fleste tilfælde kan LMS godt finde artist og track info i disse streams, men det kan i nogle tilfælde være en fordel i stedet at kode sine favoriter ind via TuneIn plugin'et til LMS. Det vil ofte kunne give track info hvis det mangler i de direkte links, og TuneIn tilføjer også gerne station art.

5) Jeg installerede for lang tid siden Squeeze Commander på min Android telefon. Den kan det den skal som fjernbetjening til mine Squeezebox devices, men jeg har aldrig rigtig brugt app'en i praksis. Måske fordi jeg ikke har fundet den speciel intuitiv. Og da den heller ikke har været opdateret siden 2011 var det på tide at prøve en ny. Valget faldt på Orange Squeeze som bestemt virker mere intuitiv at bruge. I mellemtiden har jeg så også fået mig en tablet, og Orange Squeeze på dén, kunne egentlig godt gå hen og blive et lille hit i stuen, selvom selve app'en godt kunne være bedre optimeret til at udnytte det store landscape areal på en sådan (Update 23/11 2013: En netop opdateret version 2.0.0 af app'en introducer mere moderne UI optimeret til både telefoner og tablets). Desuden har jeg som "søster-app" til Orange Squeeze nu også installeret SqueezePlayer app'en, som gør telefon (og tablet) til et afspiller device på lige fod med mine øvrige Squeezebox devices. Måske ikke umiddelbart en helt vild feature i en lejlighed hvor der i forvejen er flere Squeezebox devices end værelser, men hvis nu man udvider dækningen fra at være begrænset til sin lejlighed, til at spænde hele den store vide verden?...

6) ...Så næste skridt var at udstille min Logitech Media Server over internettet. Fik bestilt statisk ekstern IP adresse hos Cirque, som er vores ejendoms internet udbyder (Afhængig af internet-setup og udbyder er statisk IP ikke altid nødvendigt. Brug af en dynamisk DNS service som f.eks. OpenDNS vil måske være nok for andre - evt. kombineret med at udbyder bliver bedt om at åbne port 3483 og 9000 samt muligvis 9005). Satte det dernæst op, så NAS'en har en fast IP-adresse på mit lokale netværk, og routeren til at forwarde port 3483(TCP+UDP), 9000(TCP) og 9005(TCP+UDP) til denne. Af sikkerhedsmæssige hensyn blev der også sat password-beskyttelse på min LMS. Password beskyttelse sikrer dels imod at alle og enhver kan aflytte min musiksamling over nettet (hvilket rettighedshaverne sikkert værdsætter), men mere vigtigt for mig, skulle det også gerne sikre at fremmede udefra ikke kan komme ind og pille i min LMS konfiguration og evt. via huller i LMS videre til andre dele på min NAS og mit LAN. Men altså, jeg har nu udstillet LMS over internettet så man potentielt både kan betjene den og afspille musik over internettet...

7) Dernæst var det så bare at koble mine Orange Squeeze og SqueezePlayer apps op til min LMS via den eksterne IP adresse (og login/password). Og jeg har nu fuld adgang til den digitale musiksamling, og mange af de andre services på min LMS, overalt i verdenen fra mine Android devices. Og dét uanset om jeg er på nettet via telefonnettet eller WiFi. Derhjemme i stuen kan jeg nu desuden, som en lille ekstra bonus, også fjernstyre musikken fra telefonen, uden først at koble telefonen på WiFi. Det meste af min digitale musiksamling har jeg liggende i mp3 format, hvilket egner sig fint til streaming over internettet. Nyere musik har jeg dog nu oftest i flac format, typisk i 16bit/44.1kHz kvalitet rippet fra CD, men nogle ting også i HD-kvalitet op til 24bit/96kHz (Squeezebox Touch understøtter dette direkte, og med ekstern DAC kan man endda komme endnu højere). Det er fint at afspille musik i det lossless flac-format over mit lokale netværk derhjemme, men til streaming over mobilnettet er de store flac filer selvfølgelig totalt uegnet. Så er det heldigt at LMS også understøtter on-the-fly downsampling til specifikke enheder, når jeg også har installeret LAME på NAS'en. Jeg har i LMS settings sat "Bitrate limit" for mine Android devices til 320kbps. Det betyder i praksis at alt min mp3 musik streames direkte as-is, og musik i flac format automatisk bliver downsamplet ("transcodet") til højkvalitets gapless mp3 når der streames til mobile enheder. Det er egentlig smadder smart :-)

Men hvad kan sådan en ReadyNAS Ultra med LMS installeret egentlig trække? Jeg har haft alle mine 5 devices til at spille på én gang, og med mine to Android devices spillende flac filer "transcodet" til mp3 format (med bedste og mest cpu-krævende mp3 kvalitet af 10 i LMS settings). Musikken spillede i alle kanaler uden hakken eller pauser imellem numrene (såvidt jeg kunne bedømme - det var svært at være 100% koncentreret om alle kanaler på én gang;-)). Jeg monitorerede så cpu-belastningen på NAS'en, og gæt hvad?... NAS'en så ikke det fjerneste overbelastet ud. Det spiller bare!...

Og således blev en dårlig Squeezebox nyhed det, der gjorde jeg fik et bedre Squeezebox setup end nogensinde før. Trods at være entusiastisk fotonørd med masser af udstyr til den hobby, vil jeg stadig sige min Squeezebox i stuen har været min yndlingsgadget siden den blev anskaffet i starten af 2006. Og med opgraderingen af mit setup ser jeg ingen grund til at den ikke fortsat vil være det mange år frem. Jeg har dog stadig ikke fundet ud af hvad mit "panik-køb", den tredje Squeezebox enhed, skal bruges til i en 2-værelses lejlighed. Men det kan vel ikke skade at have en i reserve? :-)

Tidligere - og efterhånden meget gamle - relaterede indlæg:

Når man læser ovenfor linkede 3 gamle indlæg er det påfaldende at Squeezebox for mig i starten primært drejede sig om netradio. Først senere har "convenience" vundet, og mit setup bruges nu også som primær formidler af egen musiksamling.

PS. Måske er Squeezebox død for Logitech, men community og økosystem ser ikke ud til at dø foreløbig. Sidder du med en Squeezebox Touch og er stadig ikke lige så entusiastisk som jeg omkring fremtiden? Græd ikke, du kan formodentlig sælge den brugt i dag til en højere pris end du gav for den som ny. En brugt Squeezebox Touch på ebay ligger i øjeblikket et godt stykke over hvad mine kostede stykket som nye...

Update 19/10 2013: De gamle ReadyNAS Ultra modeller er vist ved at være endeligt udsolgt rundt omkring (eller bliver solgt til ublu høje priser). Men skulle jeg vælge NAS/medieserver i dag, så ser Vortexbox Appliance også ud til at være et rigtig godt valg for et LMS 7.8 setup med support for Triode's Spotify plug-in samt LAME/transcoding.

Comments

Write a comment... 

 

Godt indlæg. jeg har haft det på lidt samme måde som dig. Har i dag 3 duetter (uden fjernbetjening), en radio og en boom. Alle betjent via interface fra mobil eller iPad.

Boom'en har en god lyd i køkkenet og ville egentlig gerne have haft en mere, men det er ikke sådan lige til.

Har også gået og overvejet Sonos, men indtil videre bliver jeg hos SB. har også en NAS stående og styre musikken, og det virker jo i bund og grund fint. Smart at der er 3. parts programmer, så jeg kan lave flere playlister til hvert af husets medlemmer, høre Mads og monopolet i flere rum samtidig når jeg vil osv osv. Har desuden Spotify på prøve, og det fungerer tilfredsstillende.

Well... Det jeg vil se om jeg kan finde til min Synology, er en der kan konvertere mine FLAC's on-the-fly. Det lyder skisme smart.

God dag

 

Hejsa.
Jeg har også 4 stk Squeezeboxe samt en ReadyNas duo.
Jeg har KÆMPET med at få det til at "spille" i laaaaang tid uden held. (også ved hjælp af Logitech support da de stadig havde det på Squeezboxene)
Problem er som sådan ikke at få det til at spille, men mere at få indexseret min filer.
Indexseringen går død hver gang den ser et special tegn i en sang eller album. (feks æ,ø eller å)
Kan se på nettet at mange har dette problem og det er også oprettet som BUG hos Logitech.
Men intet hjælper.
HAr prøvet MANGE versioner af LMS uden held. Også Nightly versionerne.

Så spørgsmålet er nu:
Har du oplevet dette? Og hvis ja, hvad gjorde du så?

M.V.H.
Torben.

P.S. Er endt med at have en pc stående tændt som "server".
Den indexserer fint de samme filer som NASen giver op på.
Men det var jo ikke lige det der var planen fra starten.

 

Lyder som noget tegnsæt problem. Er det musik du selv ripper? Hvilket program bruger du til at rippe, encode og/eller opdatere meta-data med? Hvordan kopierer du musikken til ReadyNAS'ens drev? PC-serveren du bruger, indekserer musik-filerne direkte fra ReadyNAS'en?
Hvis det har interesse, så kan jeg prøve at email'e musik-filer med danske tegn i, som fungerer hos mig. Så kan vi måske finde ud af hvor problemet mest sandsynligt ligger...
Men jeg er nok ellers ikke lige ekspert i at løse den slags problemer. Har du prøvet http://forums.slimdevices.com/ ?

 

...og nej. Jeg har ikke selv haft problemet.

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.