Bemærk at min lille serie af Squeezebox indlæg har nogle år på bagen efterhånden. Jeg vil mene at det stadig er en god lille introduktion til hvad en Squeezebox er og kan, men gå ikke for meget op i specifikke detaljer beskrevet. Både software og firmware til Squeezebox er blevet opdateret talrige gange siden dette blev skrevet, og meget er ændret og tilføjet i de nye versioner. Det jeg kalder SqueezeNetwork i indlægget hedder i øvrigt mysqueezebox.com i dag, og SlimServer skiftede først navn til SqueezeCenter, så til Squeezebox Server og senest til Logitech Multimedia Server. Nå ja, og Slim Devices er forresten blevet købt af Logitech, og der er nu en hel "familie" af Squeezebox produkter. Men de fungerer alle stadig efter samme grundlæggende principper som beskrevet i disse indlæg...

Hacking around... En fortsættelse af del 1 og del 2 om mine erfaringer med en Squeezebox 3 fra Slim Devices.

Squeezebox 3 har indbygget support for formater som mp3, Window Media, flac, aiff, wav og pcm m.fl. (firmware version 48), mens formater som f.eks. Ogg Vorbis, aac og alac oversættes af SlimServer-softwaren til flac-formatet (som er et "lossless" format) inden det sendes videre til selve Squeezebox'en. Der er således support for de fleste betydningsfulde lyd-formater, men hvis man hører netradio over SqueezeNetwork, så er det kun de formater der er supporteret direkte i hardware/firmware som kan aflyttes.

Et enkelt udbredt format der dog umiddelbart helt mangler support for er RealAudio. Selvom der ikke er så mange radiostationer på nettet mere der streamer musik i RealAudio som der har været, så er der stadig nogle stykker. Og hvis du vil høre "on-demand udsendelser" så ligger de af en eller anden grund forholdsvis ofte i RealAudio format. Heldigvis er der dog folk der har lavet en plugin til SlimServer kaldet AlienBBC...

AlienBBC SlimServer plugin

AlienBBC er, som navnet nok antyder, en plugin til SlimServer der oprindelig er lavet for at kunne lytte til BBC's radiostationer og udsendelser som hovedsageligt blev/bliver sendt i RealAudio-format. Men AlienBBC gør det reelt muligt at høre en hvilken som helst RealAudio radiostation eller udsendelse på Squeezebox når den er koblet til SlimServer. AlienBBC skal installeres sammen med MPlayer, nogle Codec Files og evt. LAME. Jep, det er vistnok et lidt avanceret setup, men heldigvis er der lavet et "Install pack" for Windows-brugere der gør installationen til en rimelig lige ud af landevejen proces. Jeg måtte dog også lige efterfølgende forbi AlienBBC's FAQ og have et par tips før det helt spillede for mig (Der var en lille konflikt imellem AlienBBC og mit NOD32 antivirus software). Når AlienBBC er installeret har du dels en menu med alle BBC's radiokanaler, men også direkte adgang til hele deres katalog af Podcasts og "on-demand udsendelser" som er tilgængeligt på nettet. Desuden, og ganske væsentligt, kan du nu aflytte enhver RealAudio fil eller netradio på nettet ved f.eks. at indtaste adressen derpå i "Radio URL" eller definere den som en favorit. Iøvrigt ser der ud til at gemme sig en række yderligere muligheder i AlienBBC jeg ikke har udforsket endnu, men bare med det jeg har set må jeg kalde AlienBBC plugin et meget interessant plug-in hvis man bruger sin Squeezebox til netradio.

SlimServer Favorites hack

Når man vil oprette en favorite på SlimServer, så kan det - så vidt jeg kan se - kun ske via fjernbetjeningen. Og efterfølgende er der ingen umiddelbar mulighed for at redigere i adressen eller titlen på den oprettede favoritstation. På SqueezeNetwork kan du derimod let oprette og redigere direkte i både titel og URL på dine favoriter via din browser. Jeg ved ikke hvorfor der (endnu?) ikke er samme mulighed i SlimServer, men hvis man vil ændre titel eller URL på en favorite på SlimServer, så kan man bruge et lille hack hvor man editerer direkte i SlimServers konfigurationsfil. Et alternativ til favorites er i øvrigt at oprette .pls eller .m3u filer som peger på netradio stream URLs og placere dem i dit "music library folder" (Der på din PC hvor SlimServer kigger efter din egen musik). På den måde er det også muligt at ordne dine favoriter i et hierakisk menu-system.

Podcasts og "on-demand" udsendelser

Udover at lytte til egentlig netradio stationer "live", så kan Squeezebox selvfølgelig også bruges til "on-demand" udsendelser. Hvis jeg f.eks. styrer Squeezebox ind på http://www.kcrw.com/smil/mbe.ram så kan jeg altid høre den seneste udgave af KCRW's Morning Becomes Eclectic, og via http://www.dr.dk/p2/asx_seneste/rad_seneste.asx kan jeg altid høre seneste udgave af DR P2's Radium udsendelse. Disse adresser kan selvfølgelig også gemmes som favoriter, men hvis det gøres via fjernbetjeningen vil man opdage at ovenstående Radium URL i virkeligheden bare har forwardet videre til en adresse der er specifik for det der er den seneste udsendelse lige nu. Og det vil derfor altid være den samme udsendelse man hører efterfølgende når man vælger denne favorit. Så hvis man altid vil have adgang til den seneste Radium udsendelse som en favorit i SlimServer, så må man bruge ovenstående "SlimServer Favorite hack" og rette adressen til den der er angivet lige herover. En anden måde at høre "on-demand udsendelser" på, er via "Podcasts". Et Podcast er i virkeligheden ikke andet end et almindeligt news feed med links til nogle musik-filer, og der installeres default et Podcast-plugin med SlimServer der kan læse disse. Når adressen på et Podcast først er kodet ind, så er det altid muligt at vælge mellem de seneste udsendelser der linkes til deri - direkte fra fjernbetjeningen. Så vidt jeg kan se er muligheden for at høre Podcasts desværre ikke implementeret på SqueezeNetwork. Men det må være ret simpelt at implementere, så kan man jo gætte på at det kommer med en opdatering af denne på et tidspunkt. Bl.a. DR tilbyder forskellige Podcasts.

Hard-to-find netradio stream-adresser

Nogle radiostationer der sender på nettet har lavet en fancy browserbaseret "netplayer" til aflytning. En sådan er selvfølgelig ikke umiddelbart til megen hjælp ved aflytning på Squeezebox. Kig i stedet efter om der er angivet alternative links til aflytning direkte i andet media afspiller software (Hos DR er der det f.eks. i flere forskellige versioner der alle virker med Squeezebox). Hvis ikke du kan finde information om dét på radioens hjemmeside kan du evt. selv lave lidt nørdet research. Til Firefox browseren kan man f.eks. installere "Live HTTP Headers" extension som "sniffer" den kommunikation der foregår fra din browser. På den måde kan du som regel finde frem til en adresse der kommunikeres med når du bruger den browserbaserede afspiller, og som kan afspilles med en anden media afspiller som f.eks. Squeezebox. Det er netop måden jeg har fundet stream-adresser til musikbladene Gaffa og NME's netstationer:

Aage og Tuborg stødte jeg tilfældigt på i en min søgning efter Gaffa's stream. Alle disse streams indeholder iøvrigt information om numrene der spilles, så kunstner og titel fremgår af Squeezebox' display under afspilningen. Altså går du ikke engang rigtig glip af noget i forhold til de "smarte" browserbaserede afspillere.

Still to "kringle"...

En ting jeg stadig mangler at få "kringlet" med min Squeezebox er let adgang til at høre de seneste udgaver af DR's hitliste "Det Elektriske Barometer". Jeg kan altid gå ind på http://www.dr.dk/skum/barometer/archive.asp, kopiere URL-adressen på seneste udsendelse og starte den fra SlimServer (eller SqueezeNetwork). Meeen, det skulle jo helst være sådan at den automatisk kan finde og starte alle de seneste udgaver af udsendelsen direkte fra fjernbetjeningen alene. Det er muligt at det kan lade sig gøre at sættes noget op med AlienBBC plugin... Ja faktisk kan man tænde for et menupunkt i denne plugin som hedder "Danmarks Radio". Indholdet af dette menupunkt er bare pt. tomt, og skyldes måske at DR på et tidspunkt har ændret strukturen på deres website så AlienBBC ikke mere kan finde udsendelserne der hvor den er programmeret til. Men hvis ikke det ændrer sig med en fremtidig opdatering af AlienBBC, så må jeg jo bare selv finde ud af at lave det. Jeg har flere idéer til hvordan det kan gøres uden ligefrem at skulle konstruere et helt nyt plugin (den ene er at finde ud af hvordan jeg konfigurerer AlienBBC hvis det er muligt). Men et egentlig nyt plugin skal der formodentlig konstrueres hvis man vil have det sådan at man kan se hvad det er for numre der spilles på de af DR's netkanaler hvor det er muligt at se dette via DR's browserbaserede netafspiller. Og dét er et projekt jeg bestemt regner med at kaste mig over på et tidspunkt hvis da ikke andre kommer før mig:-)

Afrunding for denne gang...

Som man måske fornemmer af mine tre indlæg om min nye Squeezebox 3, så bliver der ved med at dukke nye spændende ting op når man sætter sig dybere ind i dimsen. Og jeg er overbevist om at jeg i den kommende tid vil finde endnu flere spændende muligheder med Squeezebox og de plugins der fås til SlimServer. Regn dog ikke med at jeg får skrevet flere af disse monsterlange indlæg om emnet:-) Men får jeg lavet mine egne plugins eller lignende skal der da nok falde en bemærkning eller to derom. Til slut synes jeg lige jeg må understrege - efter disse monster-nørdede "hacker-indlæg" jeg har skrevet - at efter at man har kopieret al sin musik ned på sin PC og defineret sine favorit radiostationer, podcasts o.lign, så foregår al daglig betjening af Squeezebox altså alene via fjernbetjeningen. Og selvom man måske godt kunne forestille sig et lidt mere intuitivt menuhieraki i enkelte tilfælde, så er det nu rimelig let at finde rundt i :-)

PS: Siden jeg bestilte min hjem fra USA er jeg stødt på de danske forhandlere MusicboX og Computer Supply. De har begge pt. kun den version hjemme der også har trådløs opkobling, men kan du nøjes med kablet forbindelse så fik jeg min billigere direkte fra USA (og leveringstiden var stadig kun en uges tid).

Update 9. maj 2006: Netop frigivne AlienBBC version 1.03 Slimserver plugin indeholder en fungerende menu med adgang til alle DR's netkanaler (Hvis man ikke selv gider at kode dem ind som almindelige "favorites"). "Listen-on-demand" udsendelser og "podcasts" er ikke inkluderet i menuen, dem må man stadig selv ligge ind som "favorites". Men AlienBBC fungerer selvfølgelig kun på SlimServer, ikke på SqueezeNetwork. Så det er under alle omstændigheder nok mere oplagt at bruge almindelige "favorites" til at gemme de DR kanaler man hører, da sådanne kan defineres både i SlimServer og på SqueezeNetwork.

Relaterede indlæg:

Comments

Write a comment... 

 

Hej Stig
Fine informationer du har om at bruge som netradio. Nu har jeg selv haft Squeezebox 2 i over et 1 år, men har mest brugt den til at afspille alle mine cd'er, og der er det en fantastisk lydkvalitet fra SB. Den spiller lige så godt som min cd-afspiller til 13k :-) Og så har jeg lavet playlister af min musik, så jeg får hørt en masse musik jeg ellers ikke lige plejer at høre, fordi cd'en bare lå' langt væk!!
Ellers bruger jeg Softsqueeze til lytning fra min pc, og så synkronisere jeg så jeg høre det samme musik i stue og soveværelse!! Smart!!

 

Har lige anskaffet en SB ... sq en lækker lille stump hardware... Har nok ikke nået at finde ud af halvdelen den kan endnu... Har et Synology DS-406 LAN RAID disksystem, det geniale er at der er lavet et patch som gør man kan installere SlimServer på denne, disse to enheder er et ret fedt setup sammen - kan varmt anbefales :-)

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.