Lige siden Olympus i starten af 2006 introducerede verdens første spejlrefleks kamera med "Live View" har jeg holdt nøje øje med udviklingen indenfor dette område, og håbet på at specielt Canon også ville introducere denne facilitet i deres kameraer. Og da Canon i starten af året introducerede "Live View" i det professionelle 1D Mark III bestemte jeg mig for at ville hoppe på spejlrefleks vognen så snart Canon introducerede en betalelig model med dette kombineret med en rimelig autofokus funktion i denne tilstand.

Først på sommeren tabte jeg imidlertid tålmodigheden. Jeg havde nu gået og drømt om et digitalt spejlrefleks i mange år (også før Olympus' modeller med "Live View" kom frem), og selvom Canon havde introduceret "Live View" i 1D Mark III, så var det stadig uden autofokus i denne tilstand. Så selvom alle regnede med at Canon ville lancere en afløser for "prosumer" (avanceret amatør / halv-prof) kameraet EOS 30D i løbet af sensommeren eller efteråret, så var det jo langt fra sikkert den fik "Live View" og endnu mindre givet at den ville få en form for autofokus i denne tilstand. Så jeg købte i stedet deres populære 400D "consumer" model i starten af sommeren. Et kamera jeg sådan set har været rigtig glad for, men nu har Amazon løftet sløret for specifikationerne på 40D, og jeg ved ikke om jeg skal le eller græde, men det lyder fuldstændigt som om det er mit drømmekamera!

Udover "Live View" med en autofokus funktion, har det nemlig stort set også alt andet jeg har drømt om i et kamera. Man skulle faktisk næsten tro at det var mig der havde specificeret kameraets features...

Canon EOS 40D beskrivelse på Amazon
Canon EOS 40D specifikationer på Amazon

Kameraet er ikke officielt annonceret fra Canon's side endnu, men mon ikke Amazon er til at stole på? Rygter siger i øvrigt at kameraet officielt annonceres i morgen mandag, og hvis Amazon er til at stole på kan det leveres fra d. 20. september. Mit (absolut meget ukvalificerede) prisgæt lyder ca. 8500 danske kroner for 40D kamerahuset alene. Måske et fund i forhold til features, men ret pepret alligevel:-/

Penge har jeg ikke sådan lige store reserver i overskud af i øjeblikket, så nu er spørgsmålet bare om der er nogen af mine læsere der vil købe et lettere brugt Canon EOS 400D til dets nypris? Hvis jeg nu spørger pænt? PLEEAAASE! :-)

"Live View" er i øvrigt en funktionalitet der gør det muligt at bruge et spejlrefleks kamera ligesom man med et "point-and-shot" digitalt kompaktkamera kan bruge LCD-skærmen til at komponere billedet. Normalt vil man stadig bruge spejlrefleks-søgeren i et spejlrefleks kamera, for Live View har nogle ulemper med de store sensorer i spejlrefleks kameraer. Bl.a. er autofokus langsomt/omstændeligt, mens autofokus modsat er meget hurtig i "normal-mode" i et spejlrefleks kamera. Og desuden er søgeren i et spejlrefleks kamera for det meste også meget bedre og mere nyttig end i et "målsøger"/kompaktkamera. Men hvis man kan lide at tage billeder fra høje, lave eller skæve vinkler hvor man ikke kan se ind i søgeren, så vil man kunne få stor gavn af muligheden for også at skifte til "Live View" i specielle situationer. Grunden til at man hidtil ikke har kunne finde Live View i spejlrefleks kameraer, er bl.a. at spejlet i som udgangspunkt sidder i vejen for censoren i kameraet indtil man tager billedet. Og måden autofokus plejer at fungerer på i et spejlrefleks kræver i øvrigt også at spejlet er nede mens der fokuseres.

Update senere: Lige for at uddybe hvad jeg bl.a. synes er spændende ved kameraet udover omtalte "live view":

  • I en tid hvor megapixel krigen raser vælger Canon at give kameraet samme antal megapixel som lillebror 400D. I stedet forbedres billedkvalitet (14bit) og high-iso kvaliteten yderligere (Canon er i forvejen nok regnet for førende på dette område når det gælder spejlrefleks kameraer). Jeg har bestemt ikke brug for mere end 10 megapixels, men kan godt lide at lege med low-light fotografering og action-fotografering. BIG thumbs up for den prioritering Canon!
  • Forbedret autofokus performance. Endnu en god ting til action-fotografering. Når jeg en engang får anskaffet en telezoom, så er fodbold-fotografering f.eks. en af de ting jeg godt kunne tænke mig lege lidt med.
  • Avanceret "Live View" med autofokus understøtter også fjernstyring fra PC med "live view" på monitor via USB eller trådløs sender.
  • Bedre søger generelt, og med mulighed for udskiftning af fokus pladen. Hvis der er en ting jeg er lidt skuffet over med min 400D, så er det at det slet ikke er så let at indstille afstand manuelt som det er på min gamle non-AF Minolta 35mm film SLR. Selvom det sikkert kommer til at koste kassen at købe en fokus-plade bedre egnet til manuel fokusering end den der sidder i som standard i 40D, så er det godt at der er mulighed for det.
  • Custom functions. Man kan skræddersy kamera-indstillinger til forskellige formål og hurtigt skifte til og fra dem.
  • Og så bare en masse små gode detaljer der gør at det alt i alt ser ud til at være en slags 1D Mark III light.

Update 20/8: Og nu officielt. Havde jeg dog bare haft 3 måneders mere tålmodighed til at vente på det kamera jeg havde lovet mig selv at vente på før jeg hoppede på DSLR vognen... :-/

Update 21/8: Det danske PC World har givet en dansk pris på kamerahuset som ligger på 11.199 kr. Så selvom det sikkert er den officielle listepris (hvor de så har den fra, kan ikke se noget på canon.dk?) og priserne i forretningerne og specielt på nettet sikkert vil være lavere, så er de 8.500 jeg gættede på så nok lidt for "optimistisk". Nå, måske skal man bare glemme det hele igen, og se at komme videre med sit liv:-)...

Update 22/8: Måske er mit gæt på 8500 kr for huset alene ikke så langt ude alligevel. I hvert fald har kamerahuset.dk nu annonceret EOS 40D til kr. 8995,-. Og mon ikke prisen falder lidt når det første ryk af bestillinger fra "first-movers" er overstået? Stadigvæk en pæn slat penge for et kamerahus alene dog...

Yet another update 23/8: Nikon har annonceret deres nye D300 model som matcher Canon's 40D på de fleste områder (incl. Live view med autofocus) og går lidt længere på nogle. Som udgangspunkt (ifølge internationale listepriser) vil Nikon D300 være godt 1/3 dyrere end 40D, men måske kan det alligevel blive starten til en rask lille priskrig? Man kan da krydse fingre for det :-) Umiddelbart synes jeg i hvert fald det ser ud til at de to kameramodellers målgrupper ikke er så langt fra hinanden...

Update igen igen 27/9: En ting er specifikationer, en anden er hvad jeg vil bruge dem til. Når 40D lokker mig så meget med Live View, god high-ISO kvalitet og forbedret autofokus, så er det bl.a. fordi jeg vil kunne bruge det til koncert fotografering. De fleste koncertbilleder jeg har taget i dag, er taget som "over the head shots" med min Panasonic Lumix DMC-FZ20. Altså er mulighed for Live View essentielt hvis et spejlrefleks kamera skal afløse min Panasonic i denne situation. I den svære dæmpede belysning til koncerter er ligeledes en god autofokus funktionalitet og høj high-ISO billedkvalitet selvfølgelig også vigtigt. e-Photographia.com har testet kameraet under lignende forhold på en natklub, og det bekræfter rimelig godt at det virkelig er mit ønskekamera. Jeg har også haft min nye EOS 400D med til koncert, og det tager gode billeder. Mange klasser over Panasonic'en i denne situation. Men uden Live View kommer det alligevel ikke til at erstatte Panasonic'en foreløbig som det generelle valg i denne situation. Nå, men om et par år når jeg har råd til et nyt kamerahus, så er det sikkert kommet noget som er endnu bedre end 40D:-)

Update 24/10: dpreview.com, det site jeg har størst respekt for når det gælder kameratests, har netop offentliggjort deres omfattende test af Canon EOS 40D. Den første rigtigt dybdegående og grundige test jeg har set af kameraet. Jeg drømmer fortsat...:-)

Update 10/7 08: Canon har givet mig mulighed for at prøve kameraet i et par uger, og min oplevelse kan du læse om på MyEOS.dk.

Update 24/8 08: Mens jeg stadig går og venter på at få råd til at opgradere til 40D lader det nu til at 40D's afløser er på vej.

Update 16/3 09: Jeg endte med at give mig selv efterfølgeren, Canon EOS 50D, i julegave ved udgangen af 2008. Læs i øvrigt mit let relaterede indlæg om tilbehør til denne og andre spejlrefleks kameraer.

Comments

Write a comment... 

 

Ja, det ser godt nok lækkert ud. Havde man bare råd til at skifte eos350d'et... :(

En nylig investering i et Tamron 18-250mm har dog gjort det til lidt sjovere legetøj igen. :)

 

Hvad står et sådan brugt Canon EOS 400D i sådan for nysgerrighedens skyld?

 

Mener du hvad jeg ville sælge mit kamera for hvis det skulle være? Hmmm, det er sgu svært...

Jeg har givet i alt ca. 7.100 kr. for:

* Canon kamerakit bestående af EOS 400D, 18-55mm zoom, 720 mAh Li-ion batteri, BG-E3 batterigreb og software.
* Ekstra 740mAh Li-ion batteri, uoriginalt (hähnel)
* SanDisk Ultra II 1GB Compact Flash memorycard
* RC-5 trådløs (infrarød) fjernbetjening
* RS-60 E3 trådudløser

Knap 3 måneder gammelt, og inkl. original emballage, dansk manual og kvitteringer. Et tjek på Edbpriser.dk fortæller at nyprisen stadig er nogenlunde den samme. Så hvis jeg skulle sælge udstyret skulle prisen nok være 2/3 af nyprisen, dvs. kr. 4750.

Den zoom der følger med kit'et har i øvrigt aldrig været brugt. Den blev købt med fordi det kostede forholdsvis lidt ekstra, og fordi jeg tænkte at det kunne være smart at have et ekstra objektiv hvis jeg ville sælge kamerahuset. Vidste jo godt da jeg købte at det teoretisk set kunne ske at Canon snart lancerede et kamerahus jeg endnu hellere ville have:-)

Batterigrebet gør det muligt at bruge to Li-ion batterier på én gang eller 6 standard AA-batterier (det sidste er praktisk hvis man løber tør for strøm langt fra en oplader). Og grunden til at jeg har købt både tråd-udløser og infrarød trådløs fjernbetjening til, er at den sidste kun virker når man står foran kameraet.

Hmm, men altså kr. 4750 samlet. Hvis det har interesse kunne en LowePro CompuTrekker AW rygsæk komme med for kr. 600. Den har plads til både (masser af) kameraudstyr og en laptop (min 15,4" widescreen kan være deri). Og rygsækken er ikke større end at den må tages med som håndbagage hos de fleste flyselskaber. Aldrig brugt, har fortrudt købet.

Men hvis du eller en anden skulle være interesseret, så skal jeg stadig tænke lidt over det selv. For så skal jeg jo ud og bruge 9000 kr. på en EOS 40D, og det er stadig mange penge...

 

Jeg har et hus til salg!
Stort set nyt!....
Hvad vil du betale?
Du får det for det halve
af hvad andre tager!
Send mig en mail!


 

Hvad kommer EOS 50D ca. til at koste?

 

> Hvad kommer EOS 50D ca. til at koste?

Det er påfaldende at Canon Danmark har oplyst en vejledende pris på 11.199 for 50D'eren. Det er nøjagtig det samme som 40D'eren blev lanceret til i sin tid - vejledende. Så mon ikke 50D ligesom 40D'eren vil introduceres til ca. 9000 kr. for huset alene på de billigste webshops. For så i løbet af et par måneder at falde til ca. 8500? Well, det er mit gæt.

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.