Mit "drømmekamera" er tilsyneladende på vej til at blive opgraderet om kort tid. Rygterne om dette har floreret et stykke på tid på nettet, og forleden var der tilsyneladene et "læk" på det kinesiske Canon site hvor man i nogle timer kunne se specifikationer på den kommende Canon EOS 50D. Informationerne var på kinesisk, men med Google translator har folk tolket sig frem til bl.a. følgende:

 • 15.1MP - 4752 x 3168 pixels
 • JPEG´s + RAW + sRAW1 (7.1MP) + sRAW2 (3.8MP)
 • 14 bit
 • Dust Reduction
 • Digic IV
 • Auto Brightness Processing
 • 9 point AF (All Cross Type)
 • AF Fine Tuning
 • Face recognition for AF
 • ISO 100-3200. Expanded 6400-12800
 • LCD VGA type 920,000 3"
 • 6.3 FPS (high speed) 3fps (low speed)
 • Buffer: 16 RAW - 60 JPG - 10 RAW+JPG
 • HDMI Output

Jeg vil ikke sige at der er nogle af de specifikationer der på en afgørende vis distancerer kameraet fra den nuværende 40D med de prioriteter jeg har. Mest i øjefaldende er måske en hele 50% forøgelse af megapixels. Det er et meget stort hop i mellem 2 generationer af samme modelserie, og det kan ikke undgå at gøre mig en lille smule skeptisk. Generelt er det sådan at når pixeltætheden på en sensor øges, så falder billedkvaliteten i form af dårligere dynamik og mere digital støj. Men måske har Canon virkelig gjort så store fremskridt teknologisk at de kan håndtere den drastiske forøgelse af megapixels samtidig med billedkvaliteten holdes på samme niveau eller måske endda forbedres? Umiddelbart signalerer Canon i hvert fald at de har støjen under kontrol med en forøgelse af den "native" ISO hastighed et trin til 3200, og med mulighed for en "expanded" mode op til 6400 og 12800 (i lavere opløsning?). Well, jeg vil vente spændt på de første hands-on erfaringer kommer frem. Ulemper ved højere opløsning er i øvrigt også at der ikke kan være ligeså mange billeder på et memorycard, de fylder mere når de arkiveres, og der kræves flere kræfter og hukommelse af PC'en som billederne redigeres på.

Nogle vil nok også lægge vægt på at 50D får en kraftig forøgelse af opløsningen på LCD-skærmen, og så ser det ud til at være det første kamera med en ny generation IV af Canons Digic processor selvom det selvfølgelig ikke er til at sige hvad det helt præcist betyder. Lidt poppet er det måske også at det lader til at kameraet får "face detection". Dette må næsten nødvendigvis (af tekniske årsager) være en feature som kun er til stede i Live View mode med kontrastbaseret AF. Kontrastbaseret AF i et spejlrefleks kamera er meget langsomt i alle de implementationer jeg hidtil har hørt om, så jeg tvivler på at det vil blive en særlig meget brugt feature (hvis altså man i det hele taget har savnet face detection, jeg har ikke). Den "gamle" Canon EOS 40D har kun sædvanlig spejlrefleks (hurtig) fase-baseret autofokus i Live View mode, men det ser altså ud til at man på 50D (som forventet) får mulighed for at vælge i mellem fase og kontrastbaseret AF i Live View mode. Det sidste er formodentlig klart langsomst men så med den fordel at skærmen ikke blankes imens der fokuseres.

Nå men jeg går stadig lidt og venter på at jeg synes jeg har råd til at opgradere min Canon EOS 400D. Og selvom jeg ikke har synes jeg har råd endnu, så er jeg da begyndt at tænke på at det er ved at være tæt på. Så jeg følger spændt udviklingen. Jeg havde jo i øvrigt også fornøjelsen af at låne et Canon EOS 40D af Canon for et par måneder siden til en lille "amatør-test".

Men hvad kunne virkelig have fået mig op af stolen og ud at købe den nye 50D på kredit? Well, indbygget GPS-tracking kunne være cool. Vridbar LCD synes jeg er genialt til de umulige vinkler i live view mode. Bedre autofokus ville også være et plus da jeg altid synes det er sjovt at lege med lidt action fotografering. 40D's autofokus er bestemt ikke dårlig, men professionelt er det ikke. Og AF er sådan en ting man altid kan ønske sig lidt bedre:-) Men i øvrigt kan der jo selvfølgelig også godt være optimeringer i 50D's autofokus selvom specifikationerne på papiret ser ud til at være magen til 40D's.

Nå men som det så ofte bemærkes på forskellige fora når der snakkes om rygter og ønsker til kommende kameramodeller: Gå dog ud og tag nogle billeder i stedet for med det udstyr du allerede har. Såe...

Update 26/8 08: Så er det officielt. Og nu også et lille "hands-on" preview på dpreview.com. Damn hvor er jeg en nørd at jeg følger så meget med i det, men nok en potentiel julegave til mig selv hvis jeg sparer lidt op:-) Der er også annonceret en EF-S 18-200mm zoom og nogle kompaktkameraer.

Update 26/8 08: På trods af at AF-specifikationer på papiret er magen til dem på 40D, så er der tilsyneladende forbedringer i autofokus systemet.

Update 5/9 08: Vejledende introduceres huset til næsten 12.000 kr., men som ventet bliver det lidt billigere i forretningerne og måske specielt på nettet. I mellemtiden nærmer det gamle 40D kamerahus sig flere steder de 6000 kr. Måske værd at overveje som alternativ da der ikke er nogen af opdateringerne i 50D der er absolut musts for mig, udover måske at bedre high-ISO performance altid er nice-to-have.

Update/PS 21/9 08: Ikke at det nogensinde har grebet mig at optage video med mine digitalkameraer, og tror heller ikke jeg kommer til at blive det. Men den nye Canon EOS 5D Mark II skulle åbenbart være helt exceptionel på dette område. Men så røg vi også lige op i en prisklasse omkring 22.000 kr. for hus alene (vejledende)...

Update/PS 16/3 09: Ved udgangen af 2008 gav jeg mig selv kameraet i julegave. I et svagt relateret indlæg kan man læse noget om hvad man ellers kan bruge penge til af ekstraudstyr når man har sådan et krabat ;-) Er i øvrigt meget glad for kameraet.

Comments

Write a comment... 

 

40D til 6000,- er en god pris for et rigtig godt kamerahus!! yum yum

 

jeg skal bare have mine feriepenge - og soldt mit 400d - så køber jeg et 50d.
Glæder mig som et lille barn :)

 

p.s.
har købt det canon 18-200mm. Dejligt med alt det zoom. Ved godt det ikke er et prof ojektiv -men jeg er fuldt ud tilfreds med det. Jeg er så også nybegynder.... så hvad ved jeg :)

 

Jamen du kan roligt glæde dig Kim. Det er et dejligt kamera som jeg i øvrigt valgte at give mig selv i "julegave" i slutningen af sidste år.

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.