Her en række ting du måske synes det kunne være fedt at anskaffe dig til dit kamera. De fleste ting er tilbehør jeg enten selv allerede har til mit spejlrefleks eller måske kunne finde på at anskaffe mig på et tidspunkt. Selv har jeg et Canon EOS 50D (nylig opgraderet fra 400D), men de det meste skulle være lige så relevant for andre spejlrefleks mærker og modeller - Og en del også for kompaktkameraer.

Først og fremmest, du har vel hvad du skal have af ekstra batterier og memorycards allerede? En ekstern flash er også klart at foretrække fremfor en indbygget i kameraet, men det kunne være en "trivialitet" du allerede har tænkt på? Men måske er der nogle af de følgende ting som du ikke lige har tænkt på at du selvfølgelig også absolut må eje. Specielt selvfølgelig i disse krisetider hvor det er vores alle ansvar at sikre os at verdensøkonomien ikke går i stå:-)

Idéen med det har indlæg er i hvert fald at prøve at finde nogle ting du måske ikke lige har tænkt på eller kendt til, men som du måske egentlig synes det ville være lidt fedt at eje når du nu hører om dem...

Bedre skulder-rem
Specielt hvis du har et objektiv der er noget tungere end en lille standard kit zoom, kan en mere behagelig kamerarem end den der følger med kameraet være en rigtig god investering. Jeg er selv særdeles glad for min Op/Tech Pro Strap. Desuden kan det i nogle situationer måske også være en fordel at der ikke står "Canon EOS Digital" (ell.lign.) med store iøjnefaldende bogstaver hen over maven på dig. Og hvem siger i øvrigt også at du har lyst til at være en omvandrende reklamesøjle for en kameraproducent? Update 3/5 2009: Black Rapid R-Straps ser også ganske interessante ud.

Modlysblænder
Modlysblænder mindsker risikoen for at der falder direkte sollys ind i objektiver hvorved der kan opstå "lens flares" og nedsat kontrast. En modlysblænde burde følge med alle objektiver, men i Canons tilfælde skal de som regel anskaffet separat til alle andre end deres professionelle L serie objektiver.

Beskyttelse af udstyret imod regnvejr
Har dårligt vejr nogensinde holdt dig fra at tage billeder fordi du var bange for at kamera og objektiv ikke kunne tåle vejret? Hvad så med en regnfrakke til dit kamera? Nej, det er ikke super-avanceret, du kunne sikkert lave noget der var næsten ligeså godt med fryseposer og gaffa-tape. Men får du det gjort? Jeg har selv investeret i sådanne, men det har dog nok mest fået mig til at indse at det oftest mere er min egen magelighed end bekymring for udstyret der holder mig inde i fugtigt vejr;-) Men der er da et par gange hvor regnfrakken har været i brug...

International oplader og tilbehør
Hvad med din oplader, er det en international model der kan tilsluttes forskellige spændinger? Har du også stik dertil så den kan komme i en US eller UK type stikkontakt? Måske du kunne bruge en adapter eller ekstra oplader? Og hvis du har en oplader der kan tilsluttes et 12V bil-stik, så kan du forresten også tilslutte den til en Sunlinq sol-oplader fra Global Solar. Du kan også købe oplader og solpaneler i ét sæt.

Sol op- og ned-gangs kompas
Hvad med et kompas der viser i hvilken retning solen står op og går ned på de forskellige årstider? Problemet bliver dog måske at finde et der er kalibreret til de danske breddegrader. EOS Magazine sælger et kompas der er kalibreret til breddegrader omkring de 50N (anbefales til brug imellem 45N og 55N). Men til danske forhold vil et kompas kalibreret til omkring 56N nok være at foretrække. Jeg har også fundet en PDF kalibreret til 53N, men ellers er en online sol regnemaskine det nærmeste jeg er kommet. Giv mig et tip hvis du finder noget bedre!

[Photo: Pentax Sunset by Altus (c)] En Gorillapod i aktion. Foto: Altus (c).

Gorillapod
En Gorillapod fra Joby er et genialt lille let stativ der kan stå, eller fastgøres, alle mulige steder. Fås i 4 forskellige modeller/størrelser, men SLR-ZOOM er nok den mest relevante for spejlrefleksbrugere. SLR-ZOOM vejer selv 341g og kan bære 3kg. Kameraet kan monteres direkte på stativet, men på SLR-ZOOM modellen anbefales det at montere et kuglehoved for maksimal fleksibilitet. Jeg har f.eks. en Gorillapod SLR-ZOOM med et lille Velbon QHD-41 kuglehoved monteret, og det er samlet set et fantastisk praktisk, fleksibelt og sjovt værktøj at have med sig rundt. Men med min nylige opgradering fra 400D til det større og tungere Canon EOS 50D kamerahus, kan jeg dog godt mærke at jeg presser det valgte kuglehoved til det yderste. QHD-41 er specificeret til at kunne håndtere op til 1,5kg, men med min lidt tunge lysstærke 17-55mm f/2.8 zoom monteret på 50D kommer vægten op på ca. 1600g. Så jeg overvejer at finde et lidt kraftigere kuglehoved. Gorillapods har ikke helt samme stabilitet som et større og tungere "normalt" stativ, men det har mange sjove anvendelsesmuligheder. Og så er de så små, lette og kompakte at man næsten altid har plads til at have et med sig. Update 5/3 2009: Afhængig af pris, så kunne Joby's netop annoncerede kuglehoved være dét jeg er på jagt efter.

Fjern- og trådudløsere
Til langtids eksponeringer på stativ er det en god ting med en trådudløser for at undgå rystelser, og til mere avanceret eller eksperimenterende fotografering kan en trådløs fjernbetjening også være praktisk. Til mit gamle Canon EOS 400D havde jeg en Canon RS 60-E3 trådudløser og en Canon RC-1 trådløs (infrarød) fjernudløser. De var begge til at betale. Men til Canon EOS 50D, og Canons pro og "prosumer" modeller generelt, er prisniveauet et lidt andet. Den simple trådudløser (Canon RS-80N3) er godt nok nogenlunde rimeligt prissat, men den lidt mere avancerede timer remote controller TC-80N3 er lidt pebret (selvom den ikke engang er trådløs). Og den trådløse Canon LC-5 er oppe i et prisniveau som de færreste amatører nok vil give for en fjernbetjening. Men så er der heldigvis nogle uoriginale alternativer til meget billigere penge. F.eks. Phottix Cleon eller Phottix Mega Cleon som både kan virke som trådudløser og trådløs fjernbetjening. Andre trådløse muligheder er f.eks V2s, Cactus, Satechi og Opteka. Både Phottix og de fleste andre findes i udgaver til mange forskellige kameramærker og modeller.

Pol filter
Et cirkulært polarisations filter er ikke det billigste, specielt ikke hvis man går efter et i ordentlig kvalitet. Men for landskabsfotografer er det næsten et "must" at have et der kan monteres på sit foretrukne landskabs objektiv. Et pol filter kan effektivt blokere reflekser i en (justerbar) retning, hvilket ofte bruges til at skabe mere mættede farver i himmel og vegetation, men kan også bruges til at fjerne spejlinger i f.eks. glas og vand. Man skal dog passe på med pol filter på ekstreme vidvinkler, da synsvinklen kan blive for stor til at pol filtret virker jævnt over hele billedfladen (virker bedst når solen kommer fra siden af synsvinklen). Specielt til spejlrefleks kameraer er det også vigtigt at man vælger et pol filter af den cirkulære type (CPL), da autofokus og lysmåling ellers bliver forvirret af filteret.

[Foto: Frog] 500D monteret på en 70-300mm zoom. Et af de første billeder jeg tog med min 500D nærlinse.

Closeup filter
Makro er sjovt, men måske er du ikke parat til at ofre hvad et rigtigt makro objektiv koster, eller synes det er lidt for uoverskueligt at slæbe rundt på endnu et objektiv? Det mest almindelige alternativ til et dedikeret makroobjektiv er mellemringe, men de fylder også lidt. Et andet alternativ er et closeup lens/filter (nærlinse) der monteres i et almindelig objektivs filtergevind. Disse har traditionelt set ikke et alt for godt ry når det gælder optisk kvalitet, men hvis man holder sig væk fra de billige og i stedet køber et af dem der er lavet af to lag glas, så er kvaliteten som regel rimelig. Canon laver f.eks. to af de bedre, et Canon 250D Close-up lens optimeret til objektiver med brændvidde i området 50 til 135mm, og Canon 500D Close-up lens optimeret til området 70 til 300mm. Og hvis ellers Canon laver en version med den rigtige filergevind størrelse, så kan de selvfølgelig også bruges på objektiver og kameraer fra andre fabrikanter. Det gode ved en nærlinse er at man næsten altid kan få plads til den i fototasken eller jakkelommen. Fokusering er dog lidt besværligt, da det bortset fra den sidste finjustering må ske ved at ændre kameraet afstand til motivet.

"Undervands pose"
Til mange kompaktkameraer kan man få et undervandshus. Prisen på disse vil mange måske synes er lidt pebrede, men det er intet imod hvad et rigtigt undervandshus til et spejlrefleks kamera koster. Men der er dog nogle alternativer til de dyre skræddersyede undervandshuse. Flere fabrikanter laver "plasticposer" man kan putte et næsten hvilket som helst spejlreflekskamera i. F.eks. laver ewa-marine flere størrelser - med og uden plads til montering af flash på toppen af kameraet. De fleste af ewa-marine modellerne er tætte ned til 20m eller mere. Hvor let det er at betjene kameraet i en sådan pose har jeg ingen anelse om, og spørgsmålet er selvfølgelig også om man tør stole på at en sådan pose kan holde sit dyre spejlrefleks tørt? Jeg kunne nu godt finde på at prøve det engang... Ewa-marine udstyr kan bl.a. købes igennem Amazon UK. Update 3/5 2009: Hvis det bare er til lidt sjov på stranden og snorkling, så kunne et Canon Powershot D10 kompaktkamera dog sikkert være et interessant alternativ til undervandsbeskyttelse af spejlrefleks udstyret. Update 3/1 2010: Stødte lige på et billigere alternativ fra DiCAPac, men det er så også kun specificeret til at være vandtæt til 5m. Dan Himbrechts har skrevet lidt om sine erfaringer med denne "pose".

[Foto: Dyssebroen #2] Selvportræt taget med et fiskeøje kamera fra Lomography. Måske den billigste måde at få et fiskeøje på, men så er kameraet heller ikke digitalt. I øvrigt et eksempel på et "hybrid fiskeøje" - Ikke full-frame, men heller ikke 100% cirkulært.

Fiskeøje objektiv
Hvad med et fiskeøje objektiv til specielle og flotte vidvinkel effekter? Der er grundlæggende to slags fiskeøje objektiver: full-frame (også kaldet "diagonale") og cirkulære. Med et cirkulært fiskeøje objektiv ligger objektivets cirkulære projektion indenfor billedfeltet, imens et full-frame fiskeøje omvendt har hele billedfeltet indenfor objektivets projektion. Bemærk at begrebet "full-frame" ofte også bruges om digitale censorer i 35mm format (36x24mm), men det er altså en lidt anden betydning end her. De fleste kameraproducenter producerer fiskeøje objektiver af begge typer, men de er som regel dyre og designet til 35mm formatet. Monterer du et sådan 35mm format fiskeøje objektiv på et APS-C format kamera som de fleste har, går lidt af det sjove ved specielt full-frame fisheye objektiverne da du kun får ca. 50% med af hvad du får på 35mm kameraet. Med de cirkulære objektiver vil du typisk få en mellemting imellem et full-frame og cirkulært fiskeøje når de monteres på APS-C kameraer. Mig bekendt produceres der kun tre fiskeøje objektiver specifikt designet til APS-C formatet, Sigma's cirkulære 4,5mm og full-frame 10mm, samt Tokina's unikke 10-17mm full-frame fisheye zoom. Men hvis du synes at de alle ser lidt dyre ud, så kunne du også prøve et russisk Peleng 8mm f3.5 Fisheye (cirkulært). Det russiske fiskeøje er godt nok også lavet til 35mm kameraer, men hvis du kan leve med "hybrid-effekten" på APS-C kameraer er det i hvert fald et billigere alternativ sådan lidt i "low-tech genren". Evt. kan man beskære eller korrigere de sorte hjørner væk. Du skal dog være opmærksom på at der ikke er fuldautomatisk eksponering med Peleng (lysmåleren skulle dog stadig virke vejledende, så vidt jeg forstår), og ingen autofokus heller. Men med den store dybdeskarphed der er i et 8mm fiskeøje er den manglende autofokus næppe et problem. Hvis ikke ligefrem jeg flotter mig og anskaffer en Sigma eller måske Tokina på et tidspunkt, så tror jeg da helt sikkert at jeg skal have en Peleng at lege med før eller siden.

Nifty Fifty - 50mm objektiv
Nu er det ikke min idé med dette indlæg at skrive om "almindelige" objektiver og andet tilbehør, men mere de ting man normalt ikke tænker så meget på at anskaffe sig til sit kamera. Men ikke desto mindre vil jeg nævne et af de mest almindelige af alle almindelige objektiver. I hvert fald historisk set, for i dagens zoom dominerede foto-verden er der måske ikke så mange tænker på dette objektiv mere. I gamle dage blev næsten alle analoge 35mm spejlreflekskameraer nemlig leveret med et 50mm objektiv. Denne brændvidde giver (på 35mm kameraer, dvs. 24x36mm formatet) et naturligt perspektiv der ligger tæt op af den menneskelige opfattelse, og objektivtypen er let at fremstille i god optisk kvalitet og er blevet fremstillet i uhyrlige mængder. Det har gjort objektiv-typen meget billig, og i dag kan man f.eks. få en Canon EF 50mm f/1.8 II til under 800 kr, og de fleste andre spejlrefleks fabrikanter har noget lignende på programmet. Der er ikke Image Stabilisering i objektivet, og finish'en er måske lidt billig. Men den optiske kvalitet er ganske god, og i særdeleshed til prisen. Den høje lysstyrke gør det muligt at tage billeder med meget lille skarphedsdybde, hvilket man kan lave nogle meget flotte ting med. Og hvis man monterer objektivet på et APS-C kamera så får man en kort tele. Således bliver det f.eks. til hvad der svarer til et 80mm objektiv på et 35mm kamera, hvis man monterer det på et af Canons 1.6x crop ASP-C kameraer. Og dén længde er, specielt i kombination med den gode lysstyrke (og dermed mulighed for meget lille skarphedsdybde), temmelig tæt på et ideelt portrætobjektiv. Til under 800kr, har du så råd til at lade være? :-) "Nifty Fifty" er i øvrigt et kælenavn ofte brugt om disse billige 50mm objektiver.

[Photo: Anti_Jilbab_3 by Rikie Rizza (cc-by)] Portræt taget med et Lensbaby objektiv på et APS-C format kamera. Foto: Rikie Rizza (cc-by).

Lensbabies
Lensbaby laver nogle simple, men fleksible, objektiver som kun har et beskedent selektivt område der er i fokus og skarpt. En slags Tilt-shift objektiver skabt til kreativ leg med selectiv fokus og "low-tech" blur effekt. Brændvidden er ca. 50mm, dvs. en kort tele på APS-C kameraer. Besøg deres website og se på mulighederne med de nye Lensbaby Muse, Lensbaby Composer og Lensbaby Control Freak, samt hele systemet generelt. Bemærk at fokusering er manuel, så hvis du har et kamerahus hvor matskiven kan udskiftes kan man overveje at montere en bedre egnet til manuel fokusering (F.eks. Ef-S til Canon EOS 40D/50D). Mange steder sælges også stadig de gamle modeller Lensbaby 2.0, Lensbaby 3G og Lensbaby The Original, men vær opmærksom på at de ikke er kompatible med alt det nye system-tilbehør. Lensbabies kan købes direkte fra lensbaby.com, men objektiver og tilbehør er også set hos f.eks. Vefa Foto, FIFO Network, GOdigital og Foto-Fun.dk.

Zigview
Savner du Live-view på dit spejlrefleks, eller kunne du godt tænke dig større fleksibilitet i Live-view mode end dit nuværende spejlrefleks kamera giver dig? Secu-line producerer et par Zigview "dimser" som måske kan være svaret på dine bønner. Hvis du har et SLR kamera helt uden Live-view kan du påmontere søgeren en Zigview S2 og få en lille svingbar svingbar LCD-skærm der viser søgerens indhold. Jeg kan ikke forestille mig princippet giver særlig god kvalitet på LCD-skærmen sammenlignet med en "rigtig" Live-view implementering, men det må i øvrigt have den fordel at skærmen ikke blankes under fokusering selvom der bruges den hurtige "phase detection AF" på traditionel manér for spejlreflekskameraer. Har du allerede Live-view på dit spejlrefleks, men godt kunne tænke dig at LCD-skærmen kunne vippes eller holdes et stykke fra kameraet, så er det måske værd at kigge på Zigview S2 Live der forbindes til kameraets video-out stik. Begge ZigViews kan bl.a. købes på www.zigview.co.uk.

GPS photo tracker
Jeg "geotagger" mine billeder inden jeg uploader dem til mit online galleri (Det gør bl.a. at billederne ryger direkte ind på min Flickr map når jeg uploader dertil). Jeg har hidtil manuelt geotagget mine billeder ud fra kort og satelitfotos vha. geosetter software. Men det er en af de store tidsrøvere i mit "digitale workflow", specielt når det gælder billeder fra ferier i udlandet. Så for at få processen nogenlunde automatiseret har jeg længe kigget på diverse GPS photo trackers. Uden i øvrigt at have nogen erfaring med eller synderlig forstand på GPS'er, så har jeg en idé om at en sådan GPS data logger ideelt set skal køre på udskiftelige standard batterier (for fleksibilitetens skyld, men vil selvfølgelig stadig som udgangspunkt bruge genopladelige), være lille og let, have rimelig god præcision og følsomhed (folk med forstand siger at GPS'er baseret på SiRF Star III chipsættet er de bedste), god batteritid, ikke kræve speciel driversoftware, kunne eksportere geo-data til et standardformat så jeg kan bruge tredieparts software, og ellers inkludere fleksibel software der kan opdatere RAW filer med geo-koordinater og ikke kræver at jeg indstiller kameraet til "GPS-tid" for at kunne overføre geo-data korrekt til billederne. Men jeg er ikke sikker på at en GPS tracker og software der opfylder alle mine krav er lavet endnu? Jeg har kigget mig lidt omkring, og umiddelbart er en Amod AGL3080 det eneste jeg kan finde som ser ud til at leve op til mine krav (eller komme tæt på?). Jeg har netop købt en sådan igennem Amazon US, og vender muligvis tilbage med nogle erfaringer her i bloggen på et tidspunkt. Men der er mange andre produkter på markedet, som f.eks. GiSTEQ's PhotoTrackr-serie. Update 2012: Jeg har været - og er stadig - rigtig godt tilfreds med min Amod AGL3080, men evt. nye købere skal være opmærksom på at Amod engang i 2011(?) har ændret deres GPS tracker til at have indbygget batteri i stedet for udskiftelige standard batterier. Og alligevel har GPS trackeren på forvirrende vis beholdt det nøjagtig samme modelnavn. Ved ikke om der er andre forskelle end batteriet på nye og gamle model.

Polaroid PoGo lommeprinter
Har du stået et eksotisk sted i verdenen og gerne vil give nogen lokale en kopi af et billede du netop har taget af dem? Polaroid PoGo er en lillebitte batteridrevet printer til ca. kr. 700. Den kan klare 15 billeder på en opladning og billederne er kun på størrelse med et kreditkort, men til formålet er det måske egentlig også godt nok? Polaroid Pogo bruger ikke blækpatroner, da den bruger noget specielt papir der selv indeholder farvestoffer som frigives ved varme. Printeren er OBEX og PictBridge kompatibel, og billeder kan derfor overføres direkte til printeren fra de fleste digitalkameraer og kameramobiler via USB-kabel eller Bluetooth. Man kan forresten også snart få en udgave af printeren med indbygget kamera (Eller er det omvendt?).

Mininotes - ultrasmå bærbare
Der var engang jeg ønskede mig en "image bank". Dvs. en transportabel harddisk med display og skræddersyet til at tappe billeder direkte fra kamera eller memorycards. Men med fremkomsten af "mininotes" (eller "netbooks"), meget små og lette bærbare computere, har det ændret sig. Med en mininote som f.eks. Asus Eee eller Acer Aspire One får du både et opbevaringsmedie og en computer du kan gå trådløst på nettet med (evt. via mobilmodem), lave mindre redigerings opgaver på inden du sender en hilsen hjem fra ferien, osv. Og måske også til noget fjernstyring og timelaps kontrol af kameraet eller andet avanceret hen af vejen? I hvert fald lyder det for mig som den perfekte (rejse-)gadget for fotografer! De fleste mininotes vejer omkring 1 kg, og mange modeller fås enten med traditionel harddisk eller med en såkaldt "solid state disk". De sidste har ikke særlig stor kapacitet, men er til gengæld helt stødsikre. Så kan du tænde for PC'en mens du ryster rundt i en jeep på savannen uden at bekymre dig om at din harddisk kan holde til det. Men med SSD modellerne vil det måske være nødvendigt at supplere med en lille let transportabel harddisk for at have plads nok til mange billeder (Sørg i så fald på at få en harddisk der tager strøm fra USB-stikket - Så sparer du både vægten af en strømforsyning og beholder uafhængigheden af en stikkontakt).

Bøger
Hvis man er lidt "ambitiøs" i sin fotografering, så er det næsten svært at komme udenom at kunne efterbehandle sine billeder i et billedbehandlings program. Hvis man vælger at bruge Adobe Photoshop dertil, så er nogle af de bedste lærebøger skrevet af Martin Eving og Scott Kelby. Læs f.eks. Martins "Adobe Photoshop CS4 for Photographers" (evt. CS3-versionen) eller Scoots "The Adobe Photoshop CS4 Book for Digital Photographers" (evt. CS3 versionen). Jeg har læst dem i tidligere udgaver, og vil ikke tøve med at anbefale dem begge, men hælder måske personligt mest til Martins bog. Scotts bog er bygget oppe med en masse små step-by-step guides til hvordan man gør alle de forskellige ting, mens Martins nok er mere traditionelt opbygget og vist også lidt mere bredtfavnende. Men om man foretrækker den ene eller anden er nok først og fremmest et spørgsmål om smag. Og deres Adobe Lightroom bøger kaldet hhv. "The Adobe Photoshop Lightroom 2 Book" og "The Adobe Photoshop Lightroom 2 Book for Digital Photographers" er sikkert ligeså anbefalelsesværdige. Fotograferer man i RAW format (hvilket jeg anbefaler hvis man har et spejlrefleks eller andet kamera med muligheden) og vil gerne endnu dybere i Camera RAW end nævnte Photoshop bøger kommer, så kan jeg også anbefale Bruce Fraser and Jeff Schewe's "Real World Camera Raw with Adobe Photoshop CS4" som jeg selv har læst i CS3-udgaven. Begge forfattere har insider-viden om Camera RAW, og det mærkes. Hvis man bare vil have en bog at hente noget generel inspiration til fotografering, så kan jeg foreslå Kevin Meredith's lille "Hot Shots - Make every photo your best". Man kan hygge sig ved bare at kigge på billeder i den og/eller man kan læse de mange små tilhørende tips til at tage bedre billeder. Kevin elsker at lege med "low-tech" kameraer og alternativ fremkaldelse af film, men de fleste tips er også relevante med det nyeste og mest moderne digitale udstyr. Er man mere/også til det vilde naturliv, så er "Wildlife Photographer of the Year: Portfolio 18" sikkert også en bog man kan få stor fornøjelse af. Update 8/2 2009: Synes måske at bøger om Photoshop og billedbehandling kom til at dominere lidt for meget i dette afsnit. Det vigtigste er jo stadig at der er noget godt råmateriale at arbejde med. Netop den tekniske og kreative side af selve fotograferingen har Bryan Peterson skrevet en række bøger om. Af dem bliver specielt "Understanding Exposure" ofte anbefalet, og mon ikke hans "Learning to see Creatively" supplerer den meget godt? Michael Freeman's "The Photographer's Eye" synes også at være en populær bog, og er man løbet helt tør for idéer kunne man måske tage et kig på Jim Krause's "Photo Idea Index"...

Bortset fra at jeg optjener nogle få procenter af køb der bliver gjort igennem mine links til Amazon (du betaler det samme), så har jeg ingen økonomisk interesse i at du køber nogle af de nævnte ting her indlægget. Da det også langt fra er alt sammen jeg selv har prøvet endnu, bør du nok også dobbelttjekke at mine beskrivelser af udstyr er korrekte inden du køber noget.

Dette er i øvrigt et indlæg der har ligget i mit hoved rigtig længe, og det ville selvfølgelig have været oplagt at jeg havde fået det skrevet inden jul. Men sådan fik jeg altså ikke timet det. Men man har da forresten også lov til at forkæle sig selv på alle tider af året... Og hvis nogen skulle være i tvivl, så har jeg aldrig selv problemer med at finde ud af hvad jeg skal bruge mine penge til;-)

Comments

Write a comment... 

 

En rigtig fin og omfattende gennemgang. En udvidelse kunne være nogle af mulighederne i forskellige stativer. Monopod vs. tripod, ballheads osv.

 

Ikke nogen udvidelser. Indlægget er allerede blevet meget større og taget meget mere tid end jeg regnede med da jeg gik i gang. Men tak :-)

 

Hej Stig,

Jeg kan se at du har købt en Amod fra amazon - hvilket jeg også selv overvejer. Men jeg vil lige høre dig, mht den endelige pris. Skulle du betale 120kr i fortoldningsgebyr til ups, samt dansk moms? Og hvad blev den endelige pris inkl. forsendelse mv.?

Vh. Troels

 

Hej Troels,

GPS bliver sendt med US Postal Service når de sender internationalt. Så jeg modtag den fra Post Danmark. Forsendelse til Danmark løber op i $28 (da jeg bestilte i hvert fald). Dvs. i alt $97.99. Omregnet til danske kroner var det 534,37 på det tidspunkt jeg fik trukket pengene på min konto. Jeg har så desuden betalt kr. 222 i toldopkrævning, hvilket faktisk var billigere end jeg forventede. Jeg forventede at skulle betale 25% af de 534,37 kr. plus Post Danmarks toldopkrævningsgebyr. I følge Post Danmarks udregning er "toldværdien" af det jeg har købt $51 (kr. 271). Jeg ved ikke hvor de har det beløb fra, ville have troet at det skulle være $97,99? Så jeg har betalt 67 kr. i importmoms (25% af "toldværdien") + Post Danmarks importgebyr på kr. 124, samt 31 kr. i moms på summen af importmoms og importgebyr. Så alt i alt har jeg givet kr. 756,37 (534,37+222,00) for min GPS tracker. Det er stadig billigere end at købe en GiSTEQ PhotoTrackr Lite fra expansys.dk (http://www.expansys.dk/p.aspx?i=160171), og Amod AGL3080 ligner i hvert fald med mine øjne og prioriteringer et bedre produkt end GiSTEQ'en (Jeg har ikke kunnet finde Amod'en til salg i DK eller bare EU). Og mine eksperimenter med AGL3080 ser indtil videre lovende ud. Sammen med Geosetter software (http://www.geosetter.de/en/) ser AGL3080 faktisk ud til at leve op til alle mine forhåbninger. Mangler dog stadig den store test hvor jeg rejser til andre tidszoner uden at ændre klokken på kameraet. Men det ser umiddelbart ud som om Geosetter let klarer den situation.

 

Super fine råd, der har givet inspiration og gode ideer. Nu ved jeg også hvordan jeg kan få tømt lommerne!

 

Fed fed side. Jeg er netop på udkig efter et gorilla stativ til mit olympus spejlrefleks, men ved ikke hvilken jeg skal bruge endnu.Men det finder jeg nok ud af, dine oplysninger er i hvert fald brugbare, så tak for det

 

Hej Hanne. Tak for de pæne ord. Ang. valg af Gorillapod stativ, så er mit råd i hvert fald at holde sig væk fre den der bare hedder SLR med mindre du er 100% sikker på at den kun skal bruges til en let SLR model med mindste og letteste standard kit-zoom monteret. SLR-ZOOM sammen med et kuglehoved (jeg synes Joby's eget kuglehoved er perfekt) er et sikkert og godt valg vil jeg mene.

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.