For et stykke tid siden stødte jeg på siderne "Daily CSS Fun" og "css Zen Garden". Det er to sider som på imponerende vis demonstrerer hvor fleksibelt en webside kan konstrueres hvis man holder indhold og design totalt adskilt i hhv. (x)HTML og CSS. Begge disse sider viser hvordan man med skift af stylesheet fuldkommen kan skifte en sides design uden at ændre så meget som et eneste lille tegn i HTML-koden. På "Daily CSS Fun" er der 19 forskellige design (stylesheets) at vælge imellem, og i "css Zen Garden" er der endnu flere... Og langt de fleste designs er faktisk ganske pæne, og ofte meget forskellige!

Nu er jeg stødt på en side som fører idéen endnu længere ud. StrangeBanana har lavet en side med tilfældigt genereret design hver gang man genindlæser den. Det er selvfølgelig langtfra lige pænt alt hvad der genereres, men fascinerende er det nu. Og ind imellem er det faktisk også et stykke rimelig pænt design den kommer ud med.

For at kunne lave sådan noget kræves en god kode-disciplin. Det er vigtigt at holde design helt ude af sin html-kode. F.eks. er tabeller til at styre design med bandlyst, og den hurtige quick-n-dirty konstruerede hjemmeside (som nuværende rockland var i starten) kræver en del oprydning i koden først. Jeg er så småt i gang med denne oprydning når jeg har lidt tid til at "nusse med koden". Jeg er langt fra færdig endnu, men har dog fået ryddet så meget op at jeg kan ændre skriftstørrelse på hele siden udelukkende ved at ændre en enkelt værdi i mine styledefinitioner. Det har jeg udnyttet til den dynamiske "skriftstørrelses vælger" der ligger øverst til højre på siderne. Nu er jeg ikke den store designer, og der bliver aldrig 17 superlækre designs at vælge imellem her på Rockland, men hvis jeg bare kan konstruere det så der er et par rimelig forskellige designs at vælge imellem er jeg godt tilfreds. Det vil være et kvalitetsstempel på min webkodning:-)

Når vi nu snakker oprydning, så har jeg i øvrigt også lidt gang i oprydning af min "ASP backend", og som synlig resultat af denne har man i Mozilla 1.1+ og Opera 7+ nu adgang til en "site navigation bar" hvor man kan bladre frem og tilbage i bloggens indlæg, direkte til første og sidste indlæg, til indeks og til forside (i Mozilla skal "Site Navigation Bar" først slås til i View -> Show/hide -> Site Navigation Bar). Disse "meta-links" er så vidt jeg husker en del af HTML-standarden helt siden HTML version 2, men er desværre aldrig blevet understøttet af Internet Explorer.

Links:
Daily CSS Fun, css Zen Garden, StrangeBanana: Computer-generated webpage design, HTML Meta Link types @ W3C's Basic HTML data types (se også).

Comments

Write a comment... 

 

There are no comments to this post

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.