AOL og Microsoft har indgået et forlig i den sag hvor AOL beskyldte Microsoft for at udnytte deres monopol til at tvinge Netscape ud af browsermarkedet. Forliget indebærer så vidt man hører at Microsoft betaler AOL en erstatning, men med i aftalen er også en 7-årig kontrakt om at AOL skal bruge Internet Explorer teknologi i deres American Online browsere. Et sted hvor AOL ellers på det seneste har eksperimenteret med gecko i deres beta-versioner. America Online er meget stor i USA, og et skift til gecko-teknologi i AOL-browseren ville på en gang øge gecko-teknologiens (Mozillas) andel af browsermarkedet ganske betydeligt i USA. Men dette ser nu altså ikke ud til at ske. En bieffekt af dette, er at man kan tvivle på hvor mange ressourcer AOL vil lægge i Netscape fremover. Nu er der vist ikke så mange Netscape-folk der arbejder på Mozilla-projektet mere som der var engang, og udfra mine browserestatistikker ser det også ud til at være et fåtal af gecko-browserne i brug som er Netscape-versioner. Men en hvis symbolsk værdi vil det uundværligt have vis AOL dropper Netscape-browseren.

Næsten samtidig har Microsoft meddelt at Internet Explorer version 6 er den sidste "stand alone" browser fra dem. Så fremover vil folk kun opdatere deres browserteknologi i forbindelse med opgradering af deres styresystem. Det vil formodentlig betyde at der skal tages hensyn til mange forskellige og ofte ret gamle Microsoft browser versioner i fremtiden, da folk generelt er langsommere til at opgradere styresystem end browser. I det mindste har Internet Explorer 6 bedre understøttelse af standarder end tidligere udgaver, så som mindste fællesnævner kunne det være værre, men meget kunne nu forbedres i forhold til f.eks. de gecko-baserede browsere. Dog kunne man også forestille sig at det ville få flere til at udskifte Internet Explorer med f.eks. Mozilla eller Opera?

Jubii har lanceret deres site i et nyt design. Tidligere har Jubii som udgangspunkt kun designet deres sider for Internet Explorer (de grundlæggende ting virkede selvfølgelig stadig i andre browsere, men visse specielle services gjorde ikke altid). Men nu har de lanceret et nyt design som de selv fremhæver baserer sig på W3C standarder, og dermed vil have meget breddere browser support. Implementationen er også af den moderne tabel-fri type, og sådan et design burde browsere kunne bygge hurtigere op end de gammeldags tabel-styrede. Men Jubii er i det nye design stadig ret langsom. På min 256Kbit/s ADSL forbindelse tager det omkring et halvt minut at hente forsiden helt ind på en tom cache. Modem-brugere, som er langt den overtallige del af danske surfere, må føle sig frustrerede og lidt til grin. Er Jubii ikke bange for at skræmme brugerne væk på den måde? Der må være potentialle for nogle voldsomme optimeringer, for jeg kan ikke rigtig se at indholdet skulle kræve at det tager så lang tid. Selve designet er af den moderne "Apple Aqua" inspirerede type, og virker lidt fersk og kedelig på mig. Yderligere er Jubii's katalog blevet gemt godt af vejen. Jeg ved ikke hvordan den typiske bruger på Jubii er i dag, men for mig er Jubii stadig lig deres katalog, og faktisk ikke rigtig andet. Men interessant når Jubii udmelder deres support for W3C standarderne på den måde. Det betyder lidt i Danmark når lige netop Jubii siger den slags. At jeg så ikke finder alt omkring det nye design og implementation helt heldigt er så en anden sag.

Jeg har iøvrigt netop læst en interessant bog om web-performance som Jubii utvivlsomt kunne lære en del af, men den tror jeg at jeg vil skrive lidt om en anden dag...

Link:
Jubii

Comments

Write a comment... 

 

Det skal siges at Jubii har fået optimeret deres sider lidt siden premieren. Først og fremmest ser det ud til at billeder nu er væsentlig bedre komprimeret nu end i de første dage.

 

Tak for din kommentar og saglige vurdering. Du har ret i din kritik og det er noget vi arbejder paa.

Mvh Martin

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.