Bemærk at min lille serie af Squeezebox indlæg har nogle år på bagen efterhånden. Jeg vil mene at det stadig er en god lille introduktion til hvad en Squeezebox er og kan, men gå ikke for meget op i specifikke detaljer beskrevet. Både software og firmware til Squeezebox er blevet opdateret talrige gange siden dette blev skrevet, og meget er ændret og tilføjet i de nye versioner. Det jeg kalder SqueezeNetwork i indlægget hedder i øvrigt mysqueezebox.com i dag, og SlimServer skiftede først navn til SqueezeCenter, så til Squeezebox Server og senest til Logitech Multimedia Server. Nå ja, og Slim Devices er forresten blevet købt af Logitech, og der er nu en hel "familie" af Squeezebox produkter. Men de fungerer alle stadig efter samme grundlæggende principper som beskrevet i disse indlæg...

Jeg har fået mig en Squeezebox 3 "media hub", og med den lytter jeg lige nu til DR's netkanal DR Barometer på mit Hi-Fi anlæg helt uden at have min PC tændt (Ok, en lille hvid løgn... Jeg kan selvfølgelig ikke skrive dette indlæg hvis PC'en er slukket, but get the point?...). Kort fortalt er Squeezebox en tingest jeg kan koble Hi-Fi udstyret til nettet med, og lytte til netradio kanaler eller til musik der ligger på en netværkskoblet PC. Jeg har i flere år haft kig på forskellige produkter af denne slags, og har længe været forelsket i Turtle Beach AudioTron. Men det er efterhånden lang tid siden AudioTron gik ud af produktion og support af produktet stoppede. Godt nok har den danske forhandler af denne stadig AudioTron på lager, men i betragtning af at den næppe vil kunne opdateres til fremtidige musikformater og lignende, så har 3000 kr. været mere end jeg har villet give. Heldigvis har Slim Devices så for nylig frigivet tredie udgave af deres Squeezebox, og da syntes jeg endelig den virkede moden nok til at jeg ville slå til. Så for en uge siden bestilte jeg min Squeezebox 3, og da jeg ikke umiddelbart kunne finde en dansk eller europæisk forhandler der vil sende til Danmark, endte jeg med at købe min lille "gadget" direkte fra Slim Devices i USA. Den kom så med posten i formiddags, og i udgaven uden trådløst netværk kostede den mig $249,00 (plus $36,40 for forsendelse til Danmark). Jeg havde egentlig regnet med at skulle ligge ca. 1/3 oveni prisen i toldkontrollen, men den er smuttet lige igennem uden yderligere opkrævning (Tys tys, sig det endelig ikke til nogen!:-)). Tilfældet vil iøvrigt at Politiken igår havde en test af Squeezebox 3 (og andre lignende produkter), og jeg blev dér opmærksom på at den også kan købes igennem Jens of Sweden. Dér har de dog umiddelbart kun produktet hjemme i den lidt dyrere udgave der også understøtter trådløst netværk.

Hvorfor ikke DAB istedet?

For mange vil en væsentlig funktionalitet for en dims som Squeezebox nok være muligheden for at afspille musik som ligger på en PC tilkoblet netværket. Men for mig er det nu muligheden for netradio der er det vigtigste. Alle de gode radiostationer og programmer er de seneste år forsvundet fra FM-båndet. Også DR P3 lyder som en kommerciel "lokal radio" efterhånden, og lider hårdt under deres musikpolitik hvor musikalsk personlighed og variation i programmerne er ofret til fordel for en ensformig centralt styret jukebox (dog stadig en klasse over de fleste "lokalradioer", men ikke så interessant som jeg kunne ønske). Faktisk har jeg specielt siden de lukkede Beat på P3 haft svært ved at finde programmer der kunne åbne min øjne for spændende og ny musik, hvilket da vist også har kunnet måles på mængden af musik jeg har købt siden. Ja, jeg ved godt at de fleste netkanaler også bare er en "jukebox" der spiller tilfældigt udvalgte i en samling, men nu kan jeg finde de mest interessante jukeboxe og skifte mellem flere når jeg trænger til noget variation. Men hvorfor har jeg ikke købt en DAB-radio i stedet? Well, for det første er DR's musikalsk set tre mest interessante kanaler, DR Barometer, DR Modern Rock og DR Electronica, kun at finde som net-kanaler, ikke på DAB! For det anden er DAB begrænset til de få kanaler der er udbudt i Danmark, men med netradio er hele verdenen åben så jeg også kan lytte til f.eks. KCRW og KEXP eller de tusindvis af netstationer der udbydes steder som Radioio, Live365 og ShoutCast.

Ja så ved jeg da hvad jeg skal lave...

Tilfældet vil at jeg har fri i denne uge, så det bliver nok en lidt nørdet uge hvor jeg skal undersøge alle dimsens muligheder. En ganske tjekket lille detalje er f.eks. at den kan vise nyhedsoverskrifter fra RSS news feeds direkte på displayet. Foreløbig har jeg de seneste fodboldnyheder fra bold.dk og musiknyheder fra gaffa.dk kørende som "screensaver", men det kan i princippet være fra hvilken som helst nyhedssite, weblog eller lignende som udbyder et RSS news feed. F.eks. kunne jeg også have de seneste overskrifter fra min egen weblog hvis jeg syntes det var interessant (Det skulle da kun lige netop være fordi at det kan lade sig gøre;-)).

Jeg regner med at vende tilbage med mere om "dyret" senere når jeg har gjort mig lidt flere erfaringer, så det udvikler sig nok til en hel lille test...

Update 2/3 2006: Jeg har har nu flere erfaringer med Squeezebox i Squeezebox - I got a new toy... (del 2).

Update 10/3 2006: Ok, i dag kom så en efterfølgende toldopkrævning fra UPS, så jeg slap altså ikke. Kr. 383 i importmoms + kr. 120 i udlægsgebyr. Det betyder at jeg samlet har givet kr. 2310,50 incl. forsendelse, told og gebyrer.

Relaterede indlæg:

Comments

Write a comment... 

 

Den skal stadig bruge en slimserver eller lign. til at afspille lokale MP3-filer, ik'?
Har selv en filserver fra http://www.synology.com og det kunne være rart, hvis den kunne afspille direkte fra en mappe med med filer :)

 

Jo, Lars. Du har ret. Dette er iøvrigt lige netop en af fordelene ved den udgåede AudioTron jeg også længe har kigget på.

 

Okay, jeg sætter i stedet min lid til, at Synology kommer med en softwareopdatering, der gør det muligt at afvikle slimserver eller lignende på boxen (ifølge deres support noget, de arbejder på).

 

Det lader i øvrigt til at der er lignende filservere på markedet der virker med SlimServer. Har ikke læst instruktionen som ser lidt omfattende ud, men det ser da ud til at det kan lade sig gøre på en Buffalo LinkStation:

http://fieldnetworks.com/slim/linkstation.html

 

Der er heldigvis lavet noget så man kan køre Slimserver på en Synology NAS server, se http://oinkzwurgl.org/ssods
Jeg har sat det op og det virker perfekt. Jeg anvender Flac filer og bruger min gamle Audiolab 8000DAC da dens lyd er bedre end Squeezebox's.
Mit eneste problem er at jeg gerne vil have Radio100 på den, men det virker desværre ikke og Radio100 vil ikke ud med løsningen ;-(

 

Hej Stig.
Jeg har også anskaffet mig en Logitech Squeezebox som jeg er meget tilfreds med. Jeg ville godt høre P3 på den som Internetradio, men jeg kan simepelthen ikke få den til at køre med den wwww.adrsse jeg lægger ind. Hvilken adresse bruger du når du hører P3?

 

Hej Hans,
som jeg skriver i tredie del af min Squeezebox gennemgang (http://www.rockland.dk/show/?post=235) så er der faktisk mange forskellige valgmuligheder når du vil kode DR's kanaler ind:

http://dr.dk/netradio/wmp.asp
http://www.dr.dk/netradio/afspillere.asp

Så det er egentlig bare at prøve sig frem hvis en af dem ikke virker. Jeg kan fortælle at http://www.dr.dk/netradio/Metafiler/ASX/DR_P3_128.asx f.eks. virker for mig både på SlimServer og SqueezeNetwork.

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.