Jeg har kørt med Mozilla som min faste browser til næsten alt (stort set kun undtaget min netbank) i mange år nu, men har først for nylig downloadet Mozilla Firefox for at prøve den næste browser-generation fra Mozilla Organisation. Det er den samme motor til at vise websider (gecko) der ligger i begge disse browsere, og begge vil blive vedligeholdt parallelt i hvert fald i en periode endnu. Så det er egentlig kun det "omkringliggende" der er forskellen på de to, men der er så også sket en del.

Med Firefox fik Mozilla-udviklerne chancen for at sætte sig ned og revurdere nogle af de designmæssige beslutninger som måske havde vist sig ikke at være helt så optimale som man troede da man designede den oprindelige Mozilla-browser (eller "Seamonkey" som "den gamle" Mozilla Suite kaldes internt hos Mozilla Organisation). F.eks. har man fået lavet en meget smartere arkitektur og funktionalitet omkring upgrades og extensions. Men et andet mål med Firefox var også at lave en mere kompakt, hurtig, simpel og tilgængelig browser. Det har betydet at en række features fra Seamonkey faktisk er blevet skåret fra i Firefox, selvom der bestemt også er kommet nogle nye interessante ting til.

Jeg kan på mange måder godt lide Firefox, men det er ikke alt jeg nødvendigvis synes er lavet smartere end det er i Seamonkey, og nogle af de ting som er fjernet savner jeg. Et lille eksempel på noget jeg savner, er muligheden for at redigere webadressen i et bookmark i samme arbejdsgang som man opretter det (som "File bookmark" i Seamonkey). I Firefox er du nødt til at gå ind og rette webadressen efter at man har lavet sit bookmark. Det er et bevidst valg at man i Firefox har forenklet brugerfladen i "Add Bookmark"-dialogen på denne måde, og det vil der formodentlig blive holdt fast i. En af den slags små ting jeg ellers synes at være blevet helt afhængig af i Seamonkey, men som jeg nu må vænne mig af med igen hvis Firefox skal være min standard-browser. Den generelle filosofi med Firefox er at man kan få de ekstra features man savner med at installere extensions, men jeg har endnu ikke været i stand til at finde en der tilføjer lige netop denne feature. Har dog fisket lidt hos forfatteren til OpenBook extension om det var noget han kunne implementere i næste version af hans extension, og han er da ikke helt afvisene.

Men her er iøvrigt det setup af extensions jeg indtil videre har valgt for at tilpasse Firefox bedst muligt til mine behov:

DOM Inspector
Når du installerer Firefox, så husk at vælge Custom install og Developer tools hvis du vil have den geniale "DOM Inspector" installeret. Dette er et smart værktøj til "live" at se indholdet af browserens interne "dokument-træ" (DOM) og manipulere med det. Nyttig for avanceret webudvikling og debugging.
Javascript Debugger
Venkman for Firefox (FAQ).
Link Toolbar
Denne funktionalitet er inkluderet i Seamokey under navnet "Site Navigation Bar", men skal selv aktiveres af brugeren. I Firefox er den helt pillet ud som standard, og det vil jo nok desværre i nogen grad mindske chancen for at det nogensinde bliver rigtig populært for websider at udnytte funktionaliteten (selvom Opera også understøtter det "out-of-the-box"). Du kan læse lidt om hvad det egentlig er for noget i et af mine ældre indlæg.
Web Developer Toolbar
En toolbar med en stor samling af små nyttige funktioner for webudviklere. Indeholder bla. den "JavaScript Error Indicator" jeg synes er meget savnet i standardkonfigurationen. Giver også adgang til den manglende Java Console.
Launchy
Gør det let at åbne websider i andre programmer. F.eks. kan man sætte mailto-links op til altid at åbne en specificeret mailklient. Kan bl.a. også bruges til at åbne et link eller den aktuelle side i en anden browser eller en webeditor.
Translate
Menupunkter (eller ikon) for hurtig adgang til oversættelser af websider vha. Altavista's Babelfish oversættelses-service.
Nuke Anything
Fjern et næsten hvilket som helst objekt på en hjemmeside. F.eks. nyttig hvis en animeret gif eller larmende flash reklame irriterer dig.
Google Pagerank Status
Der findes en statusbar til Firefox som kopierer næsten al funktionalitet fra Googles toolbar til Internet Explorer, lige bortset fra Google Pagerank udregningen. Andre har modificeret omtalte toolbar så Pagerank også er inkluderet, men hvis du i virkeligheden kun er ude efter Pagerank, så kan denne funktionalitet installeres alene med denne extension. Bemærk at selve udregningen af Pagerank foregår via en "tredieparts server", og at denne i princippet derfor kan bruges til at følge og registrere alle de websider du besøger. Tænk over om du synes dette er et problem før du installerer en extension med Pagerank funktionalitet. Jeg har valgt at ignorere problemstillingen indtil videre, men iøvrigt kan funktionaliteten slås fra ved at højreklikke på indikatoren.
User Agent Switcher
Hvis man skulle støde på en side der f.eks. kun virker hvis den tror brugeren kører med en bestemt browser, så kan man med denne extension få Firefox til at udgive sig for at være en anden browser, f.eks. Internet Explorer. Forhåbentlig ikke noget man for brug for tit, men rar at have i baghånden hvis situationen skulle opstå.
Show Java Console
I tilgængelighedens og simplicitetens navn har Firefox-udviklerne fjernet dette menupunkt fra browserens brugerflade. Pjat synes jeg, selvom jeg sjældent, hvis nogensinde, har brug for Java Console. Denne extension gør ikke andet end at tilføje menupunktet igen til Tools-menuen. Denne extension er ikke opgraderet til Firefox 1.0+, brug istedet den fremragende Web Developer Toolbar.
Firefox toolbars

Toolbars. Jeg har slået Firefox's "Bookmarks Toolbar" fra og flyttet nogle få links og links-mapper op i selve menulinien i stedet. Det sparer lidt plads. I forhold til standard-opsætningen af "Navigation Toolbar" har jeg tilføjet en meget brugt "New tab" knap. Yderst til højre i denne toolbar ses i øvrigt en integreret søgefunktionalitet i browseren som f.eks. kan bruges til søgninger på Google. Den nederste toolbar med de mange ikoner er ovenfor omtalte "Web Developer Toolbar" extension. Allernederst ses tre tabs repræsenterende hver er de tre sider jeg aktuelt har åben i browseren. Tabs er en uundværlig feature som efterhånden også alle browsere har - altså lige undtagen den ene trætte browser som følger med som standard til Windows.

Der er nu mange spændende extensions at finde rundt omkring. F.eks. må jeg snart få prøvet Bookmark Synchronizer så jeg kan vedligeholde et fælles sæt bookmarks hjemme og på min arbejds-PC. Men der er for mig at se mindst et væsentligt problem generelt med extensions: Jeg går ud fra at extensions vil give en sprogforvirret brugerflade hvis ikke man har installeret den engelske udgave af Firefox. Selv kører jeg dog altid i videst muligt omfang med engelsksproget software, så personligt er jeg ikke ramt. Men i hvert fald synes jeg det i nogen grad underminerer Mozilla.org's filosofi med Firefox om at levere en let tilgængelig browser der kun har de allermest nødvendige allround-features installeret fra starten, og så lade folk selv installere extensions hvor der er områder de savner noget mere funktionalitet.

Statusbar. Den første orange ikon fra højre angiver at der er detekteret et newsfeed til aktuelt viste webside (I den endelig udgave af Firefox 1.0 vil dette ikon se lidt anerledes ud). Hvis man i forvejen bruger en news-aggregator (f.eks. en web-tjeneste som bloglines) til at læse newsfeeds, så vil der sikkert ikke være meget revolutionerende i Firefox's support for disse. Men er newsfeeds ikke noget man kender til i forvejen vil "live Bookmarks" sikkert være en åbenbaring. Videre mod venstre følger Google Pagerank indikatoren (ovenfor omtalt extensions) og endelig ses så Link Toolbar (også omtalt ovenfor)...

Firefox statusbar

Det ser ud til at Mozilla Organization vil have en "Release Candidate" klar til download i starten af den kommende uge, men det vil nok være en "hemmelig" release som man selv skal hente direkte fra deres ftp-server. Den helt officielle version 1.0 er pt. planlagt til at blive udsendt d. 9. november, men den slags datoer har det jo gerne med at forskubbe sig lidt når de nærmes. Windows-versionen af Preview Release der kom for godt en måned siden, er er øvrigt kun et 4,5 MB download, og kan uden problem installeres ved siden af Internet Explorer. Så der er egentlig ikke rigtig nogen undskyldning for i hvert fald ikke lige at prøve den. Er man webudvikler er det selvfølgelig et must at have Firefox (eller en anden Mozilla/gecko-baseret browser) installeret til testformål. Firefox er kun en browser. Hvis man plejer at bruge den inkluderede email/news-klient eller webeditor fra f.eks. Seamonkey (Mozilla Suite), så er det måske interessant også at tage et kig på Thunderbird og NVU.

Update 28/10: Ovenfor omtalte extension OpenBook er blevet opdateret, og nyt er bl.a. muligheden for at angive URL i "Add Bookmark" dialogen som jeg havde ønsket mig. Skønt:-) Må nu også betragtes som et must når jeg fremover installerer Firefox på en maskine. "Add bookmark" dialogen er i øvrigt ikke en af de ting som Firefox udviklerne har haft mest held med at gøre mere tilgængelig og intuitiv. Jeg mener faktisk du med Openbook extension hurtigt kan sætte denne dialog op til at være meget mere intuitiv og nyttig end den er default.

Update 9/11: Version 1.0 er nu frigivet.

Comments

Write a comment... 

 

Har du fået Venkman debugger til at virke med 1.0 ?

Jeg har prøvet flere forskellige setups, men ingen af forsøgene virkede :(

 

Efter lidt mere søgen fandt jeg denne tråd:

http://groups.google.dk/groups?hl=da&lr=&client=firefox-a&threadm=c28763af.0410312348.6229c8b9%40posting.google.com&rnum=1&prev=/groups%3Fq%3DVenkman%2B%2522firefox%2B1.0%2522%26hl%3Dda%26lr%3D%26client%3Dfirefox-a%26selm%3Dc28763af.0410312348.6229c8b9%2540posting.google.com%26rnum%3D1

Og der er et link til Venkman 0.9.84: https://update.mozilla.org/extensions/moreinfo.php?id=216&vid=512&category=Developer%20Tools

Og det virker :)

 

Hej Ruprect
Jeg skal indrømme at jeg ikke rigtig har nået at debugge noget for alvor endnu i Firefox, men umiddelbart ser de mest grundlæggende ting ud til at virke fint for mig i Venkman. Det er nu også version 0.9.84 jeg har installeret (og det er i øvrigt også den jeg linker til herover i selve indlægget).

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.