Efter at jeg for et stykke tid siden kom til at stå og bladre i "Grundlæggende programmering i DHTML" fra Forlaget Globe, er jeg blevet lidt nysgerrig efter den generelle kvalitet af danske bøger om webudvikling. Og jeg må sige at det var næsten ligeså skuffende som sidste gang, da jeg i dag bladrede lidt i "JavaScript programmering" fra Nyt Teknisk Forlag (Kristian Hansen, ISBN 8757124930). En bog der som den forrige også er udgivet i år...

Igen bruges der ofte non-standard Microsoft-metoder når noget ligeså godt kunne gøres på en standardiseret måde der virker i alle browsere. F.eks. referes en formular i scripts direkte på dets navn og ikke med den fuldt adresserede "DOM 0 metode" som forstås af alle browsere. Sjovt nok ser denne bog dog også ud til at være en underlig blanding af nyt og forældet. På trods af de non-standard metoder der bruges, og at der browser-sniffes (og endda en dårlig browser-sniffing som går på applikationsnavn i stedet for "rendering-engine", så gecko-baserede browsere genkendes f.eks. ikke generelt) fremfor at bruge feature/object-sniffing, så er eksemplerne skrevet i xhtml, og endda med en strict doctype. Uheldigvis bruger forfatteren bare også xml-declarationen før doctype-erklæringen i sine eksempler. Og ja, det er jo i princippet meget godt, og de fleste moderne browsere guffer det i sig, men lige netop Internet Explorer forstår ikke denne xml-declaration og bliver faktisk så forvirret at den efterfølgende doctype komplet ignoreres. Resultatet er at Internet Explorer faktisk går i "quirks mode" når siderne renderes! Tja, end ikke den browser forfatteren tydeligvis udvikler specifikt til kender han ordentligt.

Det ser sort ud for kvaliteten af fremtidig dansk webudvikling hvis de to eksempler jeg har set i de sidste uger er repræsentative for danske bøger om webudvikling. Må jeg endnu engang anbefale nogle udenlandske bøger i stedet.

Comments

Write a comment 

Write a comment