Kun du godt tænke dig at prøve Linux, men gider ikke besværet med at finde plads på din harddisk, partitionere, osv? Knoppix er en fremragende Linux distribution som jeg har leget lidt med på det seneste. Til forskel fra andre distributioner, er Knoppix lavet til at kunne køre direkte fra CDROM-drevet! Hvis du har en PC hvor man kan boote fra CDROM-drevet, så skal du bare brænde en boot-bar CD udfra et Knoppix ISO-image du downloader. Kan du ikke boote fra dit CDROM-drev, så laver du en boot-diskette.

Knoppix 3.2 indeholder op imod nærheden af 2GB software samlet på én CD. Det kan selvfølgelig kun lade sig gøre fordi der benyttes en "on-the-fly" kompressionsteknik. Da et CDROM-drev langt fra er ligeså hurtig som en harddisk og dekomprimering desuden tager sin tid når et program startes op, så er Knoppix kørt fra CDROM-drevet nok mest til "leg" og udforskning. Men det er det så også rigtig godt til. Så hvis du kunne tænke dig at lære lidt mere om Linux, så er det bare at komme igang.

Nu har jeg godt nok allerede en harddisk på min PC med en Mandrake Linux installeret på, som jeg har udforsket ind imellem. Alligevel har jeg fundet Knoppix nyttig også. Det er nemlig en let måde for mig som webudvikler at have adgang til at teste med flere forskellige versioner af Konqueror browseren (samme teknologi som er bag Apple's Safari browser). Det fylder jo ingenting på min harddisk, og ikke meget i min skuffe, at have en række forskellige versioner af Knoppix liggende på nogle CD'ere og disketter.

Her en lille quick guide til at komme op at køre med Knoppix Linux i en fart:

  1. Download det seneste engelske iso-image fra Knoppix' hjemmeside (KNOPPIX_Vx.y-åååå-mm-dd-EN.iso).
  2. Brænd en (evt. bootbar) CD udfra dette image. Tjek dokumentationen til din brændersoftware om nødvendigt.
  3. Lav evt. en bootdiskette: Sæt en formateret diskette i drevet og gå til knoppix-folderen på CD'en og giv dos-kommandoen rawrite2 -f boot-en.img -d A
  4. Knoppix' default opsætning som er defineret i filen SYSLINUX.CFG på boot-disketten, er en US-opsætning. Hvis du som mig ønsker en engelsk-sproget desktop, men med dansk keyboard og support af hjulet på din "wheelmouse" som default, så kan du evt. bruge min tilrettede SYSLINUX.CFG eller lade dig inspirere af den. Se link herunder.
  5. Genstart PC'en med diskette og CD i deres respektive drev. Hvis du har tilrettet default valg i SYSLINUX.CFG som du ønsker det, så tryk bare Enter når du når boot-prompten.

Senere kan man også gemme en mere omfattende opsætning på sin harddisk eller måske lave en fuld harddisk installation. Men som udgangspunkt behøver man ikke røre en eneste byte på harddisken hvis man bare vil snuse lidt rundt og se hvad Linux er for noget.

Det skal til slut lige understreges at jeg hverken er Linux eller Knoppix ekspert, så det kan ikke udelukkes at en ekspert vil ryste på hovedet over f.eks. min SYSLINUX.CFG. Men jeg har i hvert fald fået det til at køre som jeg ville på den måde.

Update 5. juli 2003: I seneste version af Knoppix er der vist ikke nogen boot-en.img, men kun boot.img. I øvrigt har jeg også problemer med mit skærmkort i seneste version, men har ikke fået udforsket det nærmere endnu.

Links:
Knoppix home, knoppix.net, Min SYSLINUX.CFG til Knoppix 3.2 boot-diskette

Comments

Write a comment... 

 

Hmmm... ærgerligt at knoppix' hjemmeside er lukket. Hvor kan man ellers få en hel CD-ROM med Linux, hvis man vil snuse til det som nybegynder?

 

Har ikke prøvet rent faktisk at download'e da jeg lige nu sidder på arbejdet, men hvis du går ind på
http://knoppix.net
kan du tilsyneladende finde et link til et iso-image under seneste nyt:
http://www.knoppix.net/forum/viewtopic.php?t=4701

Forhåbentlig er det da i øvrigt kun midlertidigt at Knoppix home er lukket. Håber ikke SCO har noget at have deres software patent anklager i.

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.