Jeg er som udgangspunkt CD-køber, men man kan jo blive presset ud i en situation hvor man er nødt til at købe musikken som download. Det skal så bare helst være musik-filer uden kopibeskyttelse og helst i mp3 format (eller et "lossless" format) og i god lydkvalitet... og med god samvittighed overfor kunstnerne.

Jeg har tidligere skrevet talrige indlæg om mp3-filer, musik-kopiering og pladeselskabernes åndsvage kopisikringer her på bloggen. Det har ledt nogen til den misforståelse at jeg ikke betaler for musik, men det passer ikke. Jeg køber min musik, og jeg gør det med glæde (i hvert fald når den ikke er kopisikret). Og mediet jeg køber min musik på, er som udgangspunkt stadig CD'ere. Jeg vil meget gerne stå med et fysisk produkt i hånden med cover og det hele når der er trukket halvandet hundrede kroner fra min konto. En samling på 12 musikfiler på harddisken føles modsat lidt tamt, synes jeg.

Jeg køber og lytter normalt til albums, men når der en sjældent gang i mellem er enkelt-numre der fanger, så fås de nogle gange ikke på CD. Så forleden måtte jeg altså ud og shoppe lidt musikfiler på nettet, da det var den eneste måde jeg kunne få fat på det jeg ønskede...

Trentemøllers "The Last Resort" er et af sidste års mest interessante danske plader. Og singlerne der har fået vokal på, de er nærmest guddommelige:-)

Trentemøllers nye album "The Last Resort" er ret godt, meeen jeg savner ind imellem noget vokal på numrene, og derfor har radiosingle versionerne af "Always Something Better" (feat. Richard Davis) og "Moan" (feat. Ane Trolle) fanget min opmærksomhed. Hvis original/album udgaverne af disse numre er gode, så er de remixede single-versioner med vokal på vel nærmest guddommelige:-) Desværre fås disse udgaver ikke på CD...

Da jeg med en enkelt lille undtagelse ikke har købt musik-filer på nettet før, så var første skridt i det hele taget at finde nogle danske shops. Jeg faldt umiddelbart over TDC Musik, Bilka Musik, BOX og Urban-Payload. Men jeg er sikker på at erfarne shoppere kender mange flere?

Alle de nævnte shops havde Trentemøllers "Always Something Better" i 192kbps kvalitet, hvilket er rimelig god lyd. Og det synes i øvrigt at være standard-kvaliteten der handles musik-filer i. På nær hos TDC var det alle steder i wma format med DRM (kopibeskyttelse). Men TDC tilbød faktisk lige netop denne maxi som download i mp3 format helt uden kopibeskyttelse! Haps, det var lige hvad jeg ønskede mig:-) Mens jeg var i gang snuppede jeg også lige Marie Key Band "Er Det Nu - Pilfingers remix" med i købet (kopibeskyttet wma format). En yderligere bonus i forhold til de andre netshops er at TDC inkluderer cover-art i købet, men man skal nu ikke her nødvendigvis forvente stor kunst i høj opløsning.

Priserne varierede en del på de nævnte netshops, men det var ikke nødvendigvis den samme shop der var billigst hele tiden. Så det kan svare sig at tjekke lidt rundt omkring før man handler. Trentemøllers anden radiosingle "Moan" valgte jeg at købe på Urban-Payload sammen med Dúné's "Bloodlines" og Surfact's "Soulslide" single. Og et par dage efter var jeg også på Bilka Musik og anskaffe Trolle Siebenhaar's "Sweet Dog". Desværre alle i kopibeskyttet wma-format.

Jeg kan ikke bruge kopibeskyttet wma-format til særlig meget, da jeg både vil kunne spille musikken i min mp3-afspiller (ingen wma-understøttelse), min mobil (ingen wma-understøttelse), min Squeezebox (understøtter wma, men ikke drm) og på diverse arbejds- og private PC'ere med WinAmp som afspiller. Så bortset fra de 5 numre på Trentemøllers "Always Something Better" maxi, så skulle alt den købte musik konverteres til mp3-format. Desværre vil rekomprimering af musikken i et nyt format uundgåeligt betyde et tab i lydkvalitet. Og hvis musik-filerne dertil er også er kopibeskyttet er der mig bekendt ikke nogen vej uden om først at brænde den på en CD (hvad drm-systemet heldigvis tillader et specificeret antal gange), og så derefter "rippe" mp3-filer fra den brændte CD. Ret omstændigt, og nok endnu en grund til at jeg ikke bliver den store køber af musikfiler foreløbig.

Da det kun var dansk musik jeg købte, havde jeg i første omgang kun tjekket danske netshops. Men jeg har efterfølgende fundet ud af at Trentemøllers "Always Something Better" maxi faktisk også kan købes som download hos Beatport. Beatport adskiller sig fra mange andre netshops i at sælge musik i enten 192kpbs (VBR) mp4-format eller 320kbps (CBR) mp3-format (Komprimeret med LAME som regnes for den mp3-kompressor der laver de bedste mp3-filer når det gælder lydkvalitet). Ja og hvis man vil betale lidt ekstra, så kan man endda også købe de "originale" ukomprimerede wave-filer (Update: Det er ikke alle titler er tilgængelig i wave-format, Trentemøllers single f.eks. ikke)! Beatport har specialiseret sig i dance og remix, så det er nok desværre ikke så meget af min musik jeg generelt vil kunne finde der, men ellers en shop jeg skal huske at tjekke igen en anden gang. Er pladeselskaberne indenfor dj/dance generelt mindre bange for at sælge musik uden kopibeskyttelse?

En anden shop der sælger musik i mp3-format uden kopibeskyttelse er eMusic. Jeg har kendt til denne shop længe, men man skal starte sit prøve medlemsskab for at komme ind og se hvad de rent faktisk har. Og da dette prøve medlemsskab inkludere et antal gratis downloads, vil jeg først tilmelde mig når jeg rent faktisk har en lille ønskeliste af numre jeg tror jeg har en chance for at finde derinde. Desværre kører eMusic med et abonnement-system i stedet for at betale for hvert enkelt download. Og med mit forventede ret lave forbrug af downloads så kan det formodentlig slet ikke svare sig på sigt at handle hos dem. Desværre, for det lyder ellers som om de kunne have en del af den slags musik som interesserer mig.

Men hvis der ellers er nogen der kom igennem dette lidt lange indlæg uden at kede sig ihjel, og som måske kender til nogle flere interessante danske eller udenlandske netshops, så hører jeg meget gerne om det! Og jo, jeg kender godt allofmp3.com, men på trods af min modstand mod at internet-udbydere nu pålægges at blokere sitet (min udbyder gør det i øvrigt ikke), så er jeg ikke selv interesseret i at handle der.

Comments

Write a comment... 

 

Jeg plejer at kopiere numrene over på en cd, for bagefter af rippe dem til m3..
Lidt omstændigt men så har jeg dem som mp3 og kan lægge dem i min mp3 afspiller. Jeg kan så også afspille dem på styresystemer der ikke er Microsoft's - hvor jeg ikke lige magter at skulle slås med kopisikring osv..

 

Jamen, det er jo også præcis det jeg gør nu. Men udover det er ret besværligt, så undgås det ikke også at der sker et tab af kvalitet ved konverteringen. Så jeg foretrækker klart mp3 fra starten af.

 

1) Jeg er ret sikker på at vokal-versionerne af de nævnte numre findes på "Limited Edition"-udgaven af "The Last Resort". Om man kan finde den til rimelige penge aner jeg ikke.

2) Hvis du har en squeezebox er det da bare at få fat i en stor USB-harddisk, lægge CD-samlingen ind i flac-formatet og bruge din trådløse computer til at streame til anlægget.

Flac har jo yderligere den fordel at man altid kan recode til ens aktuelle behov -> Mp3/AAC til Ipod, Ogg, musepack hvadetmåttevære.

 

Man kan faktisk godt tjekke eMusic's labels, kunstnere og tracks ud ved blot at skrive www.emusic.com/search... :)

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.