[Stop Software Patents banner]

Måske har du bemærket at forsiden på mit website ikke er helt som den plejer idag. Og som du så nok også har set så, så handler det om at på onsdag kan "US-style" software patenter blive endeligt vedtaget i EU. Desværre har jeg indtryk af at der nærmest skal et lille mirakel til før Europa Parlamentet forkaster forslaget eller vedtager de fremlagte ændringsforslag. Jeg er meget bekymret for hvad det vil betyde for open-source og non-commercial software fremover. Software patenter er de store kommercielle softwareproducenters drømmevåben mod "den fri software" fordi denne som regel ikke har økonomiske midler til at forsvare sig i en patentsag ligemeget hvor forrykt den anklage de bliver udsat for end måtte se ud. Erfaringer viser desværre at der bliver bevilget mange patenter på banaliteter som man næsten ikke kan undgå at overskride hvis de skal tages bogstavligt.

Update 6. juli: Det ser nu ud til at forslaget måske helt trækkes tilbage i dag. Principielt ville det måske nok være en fordel hvis det blev vedtaget med de foreslåede ændringer, da kampen ellers kan (og Microsoft og andre nok skal sørge for at den vil) fortsætte omkring de individuelle landes lovgivninger. Men total forkastelse er trods alt meget bedre end det originale forslag vedtages i hele EU.

Update 6. juli kl. 13.30: Forslaget er nedstemt!

Comments

Write a comment... 

 

Held og lykke. Jeg håber, at der ikke bliver flertal for det stillede forslag.

 

Cool.

Men hvordan uddeles patenter ellers i software industrien? Det er vel heller ikek fordi firmaer er interesseret i at der OVERHOVEDET ikke skal være patenter?

 

Allright, frygtede at sådan et spørgsmål nok skulle komme på et eller andet tidspunkt, håber ikke jeg brænder fingrene med dette svar:-) Men uden at kende alle de specifikke detaljer, skal jeg forsøge at give et rimeligt kompetent svar på hvad der menes når man taler om ("US-style") software patenter. Det er vist et ret indviklet område, og jeg er sådan set også lidt bekymret over ganske almindelige politikkere (sandsynligvis flest uden IT-baggrund og viden) skal tage stilling i denne sag, jeg synes selv det er svært at nå til bund i. Efter sigende bliver mange politikere da også kørt om hjørner af diverse lobbyister i denne sag.

Det som mange er bange for, og som her menes med "software patenter", er at det bliver muligt at patentere algoritmer. Ting som ellers - af mange i hvert fald - betragtes som "videnskabelige facts" eller matematiske formler, og efter manges mening derfor ikke bør kunne patenteres. Der er altså indhold i selve programmernes "source-code" man gerne vil forhindre at kan patenteres.

Det skal understreges at almindelig copyright selvfølgelig stadig gælder med eller uden software patenter. Så hvis noget kode har "værks-værdi" (er det ikke sådan man kalder det?), så kan man ikke bare kopiere det. Der skal være tale om et selvstændigt stykke arbejde.

Udover dette er der nogle omstændigheder der gør at software patenter vil skævvride software-markedet, og er til klar fordel for de store selskaber, og gør det til et specielt farligt våben for disse i kampen mod truslen fra "open and free" software:

1) Det koster penge at optage patenter. Det er derfor ikke sandsynligt at non-profit software udviklere vil optage patent på ting de laver.

2) Det koster penge at forsvare sig i en patentsag. Så uanset hvor urimelig en anklage kan se ud, kan det være at man i praksis ikke har andet valg end bare at bøje sig.

3) Det er uigennemskueligt at finde ud af hvad der er patenteret. Jeg har ikke en chance for at vide hvor mange patenter jeg overskrider når jeg sidder derhjemme og arbejder på min nye smarte extension til Firefox (or whatever).

4) I "open source" verdenen, som ofte hænger sammen med gratis ikke-kommerciel software, er source-koden åben (dvs. frit tilgængelig for alle). Alle kan studere den og f.eks. lede efter noget der overskrider et patent som man har taget. De store kommercielle software-producenter opererer som regel ikke med "open source", så det virker ikke den modsatte vej. I praksis er der ikke rigtig nogen der kan kontrollere om der bruges patenteret kode i f.eks. Microsofts programmer.

5) Erfaring viser at der i praksis bliver bevilget mange patenter på banaliteter som der aldrig burde have været i nærheden at blive et patent. Men patent-ansøgenere formår ofte at pakke deres beskrivelser ind i komplecerede tekniske beskrivelser som ikke kan gennemskues af patentmyndighederne. Disse patenter vil måske ikke holde hvis de reelt bliver prøvet i en retssag, men se punkt 2).

I yderste konsekvens kan man forestille sig at Microsoft kunne lamme udviklingen af f.eks. Linux eller Firefox med sådan en lovgivning i hånden.

Der bliver taget talrige patenter i IT-verdenen, hvilket et klassisk gammelt eksempel på hvad man skal holde øje med hvis man konstruerer en webshop illustrerer:

http://www.it-pol.dk/sager/swpat/videoshop/view

Det er ikke alle de nævnte patenter i eksemplet der stadig er gældende, og mange gælder kun i udvalgte lande, men eksemplet er ikke desto mindre skræmmende. Man kunne være fristet til at tro at man kan patentere webshops med blå baggrundsfarve hvis bare man kan pakke det ind i en beskrivelse der er tilstrækkelig abstrakt og teknisk.

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.