Det kan nogle gange være chokerende at bladre dansksprogede bøger om webudvikling igennem. Kom i min lokale boghandel til at stå og kigge lidt i "Grundlæggende programmering i DHTML" som er en 112 siders bog/hæfte skrevet af Robert B. Mellor og udgivet på Forlaget Globe (ISBN 8779002080). Bogen er udgivet marts måned i år, men ligner noget der er skrevet i 1997/98. Kodestilen er simpelthen den værste non-standard Internet Explorer 4.0 centrerede stil med brug af document.all eller den endnu værre måde med at referere elementer direkte på deres id eller name som om det er en regulær global variabel (det sidste så f.eks. konsekvent ud til at bruges til at referere formular-elementer i bogens eksempler!). Og der er ser ikke ud til at være mange ord om at det er non-standard og slet ingen om hvordan det skal laves så det virker i alle de andre browsere også. Det er efter min mening simpelthen noget svineri at smide sådan en bog på markedet i dag, og give folk den helt forkerte indgang til webprogrammering. Om bogen er oversat eller originalt skrevet på dansk ved jeg ikke, men det vil være totalt latterligt hvis der også er brugt ressourcer på at oversætte "værket" til dansk.

Første gang jeg legede med tanken om selv at skrive et lille hæfte om moderne webudvikling med bred browserunderstøttelse baseret på standarder, må være ca. 4 år siden. Dengang syntes jeg at det gik alt for langsomt med at udbrede kendskabet til de moderne standarder og browsere blandt webudviklere. Fordomme som det er dyrt og besværligt at kode til andre browsere end Internet Explorer hang stadig ved fra slut-90'erne (hvor IE4 og NN4 virkelig var to meget forskellige platforme), og kendskaben til at den basale del af W3C's DOM er understøttet fra IE5.0 og frem var uhyre lille selv blandt profesionelle. Jeg tænkte at jeg måske kunne give mit bidrag med et hæfte i den populære billige "kiosk-hæfte genre". Har aldrig gjort noget ved det, har altid troet at hvis jeg endelig fik taget mig sammen så ville jeg nok blive overhalet af 117 andre danske udgivelser inden jeg var færdig. Men når man ser en udgivelse som denne, så kunne man jo godt få den tanke at det stadig, selv i det herrens år 2004, ikke er for sent at gøre en forskel?

Update 2/10 2004: I et forsøg på at være lidt mere konstruktiv, så har jeg i dag skrevet et opfølgende indlæg hvor jeg giver mine bud på nogle gode bøger om webudvikling.

Update 22/10 2004: Desværre er dette ikke den eneste rigtigt dårlige webbog der er udgivet på dansk i år. Faldt lige over "Javascript programmering" fra Nyt Teknisk Forlag i dag. Suk!

Comments

Write a comment... 

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.