Jeg har købt mig en transportabel MP3-afspiller, og kommer her med en "lille" anmeldelse af den. Selvom jeg tidligere (mindst fire gange før) i min weblog har kæmpet imod kopisikringer og for retten til at kopiere musik til privat brug, så har jeg aldrig selv været den store bruger af musik i komprimerede musik-formater som MP3 o.lign. Men det er nu meget smart så meget musik man kan have på sig på én gang efterhånden. Jeg valgte at købe en Asono Sound-hub til kr. 2813 (incl. levering fra pc-netto.dk) fordi:

  • Den er med 20GB harddisk. Så der skulle være plads til rigtig meget musik derpå.
  • Den fungerer som et standard "USB Mass Storage" device (UMS) når den tilsluttes en computers USB-port, og man behøver derfor ikke installere specielle drivere på moderne operativsystemer. Den fungerer ganske simpelt som en ekstra transportabel harddisk (FAT32) så snart den tilsluttes, og det uanset om man tilslutter afspilleren til f.eks. en Mac, Linux eller Windows-PC. Den kan således i øvrigt også let bruges som transportabelt lagermedie til alt muligt andet end lige musikfiler.
  • Den har indbygget radio.
  • Understøtter udover MP3 også WMA, WAV og OGG filer. Som IT-nørd synes jeg at det er det stort plus at det åbne og patent-fri Ogg Vorbis format også er understøttet.
  • Skulle have en god batteri levetid i forhold til mange andre afspillere (efter sigende bl.a i forhold til iPod'en).

Jeg er spændt på at se hvor godt sådan en transportabel sag fungerer med en harddisk. For mig har en harddisk altid været et meget følsomt media som man skulle passe meget på at give rystelser når mediet var tændt. Men jeg må vel gå ud fra at de små transportable harddiske idag kan klare ganske kraftige rystelser uden at risikere "headcrash" o.lign.

En af de første ting jeg gjorde efter opladningen, var at opdatere firmware til den på det tidspunkt seneste version (version 8022, 21/4 2004). Jeg var lidt imponeret over hvor let det var: Download seneste udgave fra asono.com, og træk den downloade fil ned i firmware mappen på din afspiller ganske som det var en normal fil på en hvilken som helst harddisk. Luk afspilleren ned og når du tænder den igen installeres den nye firmware automatisk. Så simpelt har jeg aldrig set en firmware opgradering blive gjort før.

Generelt virker afspilleren let at betjene. Man kan sige at afspilleren dyrker KISS-princippet (Keep It Simple Stupid!), og det er bestemt ment positivt. Organiseringen af musikfilerne vil f.eks. typisk ske i en mappestruktur man kopierer direkte ind fra sin PC's harddisk. Der skal ingen speciel software til, du bruger bare din sædvanlige "file-manager" (f.eks. Explorer/Stifinder i Windows). Det mest oplagte er nok at ordne musikfilerne i en struktur a'la /kunstnernavn/albumnavn/XX-sangtitel.mp3, men det er helt op til en selv. Mappernes navne optræder som "menupunkter" i afspilleren når man skal navigere rundt i sin musiksamling.

Men ikke alt er positivt. Windows 98 er et af de ældre operativsystemer hvor man stadig selv skal installere en driver for at UMS understøttes. Der følger driver med til Windows 98 Second Edition på den inkludere CDROM, men min gamle installation er kun en "First Edition" (omend en velopdateret en af slagsen). Jeg prøver alligevel at installere driveren, og i første omgang fungerer det fint. Men efter et stykke tid viser det sig dog at driveren er lidt ustabil og har det med at få min Windows til at gå ned midt i overførsler. Muligvis er der altså en grund til at Asono angiver Windows 98 Second Edition som mindste Windows-version. Det bekymrer mig nu ikke voldsomt da min PC snart skal udskiftes, og i den forbindelse vil jeg nok ikke installere Windows 98 igen. I mellemtiden kan jeg så bruge den bærbare XP-baserede arbejds-PC når jeg ripper mine CD'ere og overfører dem til afspilleren.

Afspilleren kan vise ID3 tag informationer for MP3-filer, men det tog lidt eksperimenteren at finde ud af hvilke ID3-versioner og features der er understøttet ordentlig. Jeg fandt således f.eks. ud af at jeg ikke skal bruge mit ripper-programs (Exact Audio Copy) mulighed for at "Additionally write ID3 V2 tags using padding". jeg opdagede også at afspilleren ikke kunne finde ud af at vise ID3-informationerne på det første nummer man spillede i en mappe (man vil typisk ordne sine MP3-filer i en mappe for hvert album). Det sidste er dog rettet i aller-seneste firmware-opgradering (version 8037 fra 6/7 2004). Muligvis er det førstnævnte også rettet med denne firmware-version, men det har jeg ikke lige haft behov for at teste. Jeg har fundet mig en opsætning som fungerer fint under alle omstændigheder.

Radiodelen er kun til FM, og den er en skuffelse. Jeg gik en tur på Strøget i København med den, og godt nok lød det ikke direkte dårligt når man stod stille, men styrken gik konstant op og ned når man bevægede sig, og forsvandt ofte næsten helt når jeg gik ind i en bygning. Det skal understreges at det ikke var en eller anden lille svag lokalradio jeg lyttede til, men Danmarks Radio P3. FM-modtageren er simpelthen så svag at man efter min mening knapt nok kan tælle radioen med som en feature på afspilleren. I hvert fald gider jeg ikke at ligge øre til den når man er i bevægelse, og det forringer unægtelig dens værdi en del.

Batteriet er indbygget. En detalje jeg ikke lige havde tænkt over inden jeg købte. Synes nu nok det ville have været smartere med udskiftelige standard-batterier der oplades i en separat oplader. Så ville man kunne skifte mellem to sæt opladelige batterier, og bruge almindelige engangs-batterier når man ikke har haft mulighed for at oplade.

Fjernbetjening er der ikke med, men der følger en lille bæltetaske med som er udformet så afspilleren nemt kan betjenes mens den ligger deri. Så fjernbetjening savnes faktisk ikke rigtig, men man kan i øvrigt stadig anskaffe en separat hvis man vil have det alligevel.

Den generelle lydkvalitet har jeg svært ved at vurdere. Selvfølgelig lyder det ikke helt så godt som at afspille sine CD'ere direkte på HiFi-anlægget, men hvor meget der skyldes kvalitetstab i audio-formatet og hvor meget der skyldes afspilleren, har jeg desværre ikke den generelle erfaring med MP3-afspilning til at kunne vurdere. Ifølge en test i PC World Danmark nr. 7 juli 2004, så er lydkvaliteten på niveau med Apples iPod, men ikke helt så god som Apples helt nye iPod Mini og Creatives Muvo2 og Zen Extra afspillere.

Jeg havde ind imellem lidt problemer i starten med at tænde afspilleren når den havde været tilsluttet min Windows 98 som var gået ned midt i en overførsel. Når jeg tændte afspilleren efterfølgende ville den typisk lukke sig selv ned igen med det samme. Jeg prøvede så at starte den en masse gange med og uden USB-forbindelse og med og uden oplader tilsluttet. Om det har haft noget at gøre med om jeg har haft f.eks. oplader tilsluttet eller ej, eller om det bare var fordi jeg forsøgte tilstrækkelig mange gange aner jeg ikke, men til sidst er den altid kommet op og køre igen. Måske reparerer den sig selv lidt hver gang man tænder hvis der er gået kludder i dens filsystem? Da den ikke skrev noget om hvorfor den lukkede ned igen når den gjorde det, så virkede det under alle omstændigheder ikke særlig tillidsvækkende. Jeg har dog ikke set problemet meget længe, og om det skyldes at jeg nu stort set kun tilslutter afspilleren til XP-maskinen, om det skyldes at jeg dertil altid sørger for den er grundigt opladet eller tilsluttet opladeren ved overførsler, eller om det skyldes den seneste firmware-opgradering i afspilleren, ved jeg ikke. Problemet plager mig i hvert fald ikke mere.

Konklussionen er at jeg på den ene side er imponeret over hvor praktisk en lille sag denne dims egentlig er, men på den anden side også er skuffet over i hvert fald radiodelen som var en af grundene til at jeg valgte netop denne afspiller. Jeg synes nu nok også den burde have brugt udskiftelige standard-batterier, men jeg burde jo nok selv have tænkt over dette inden jeg købte, da det tydelig fremgik af specifikationerne. Der har været et par andre "quirks", men de har enten løst sig ved firmware-opgradering, eller også har jeg bare lært mig at omgå dem.

Andre features i Asono Sound-hub er bl.a. equalizer, M3U playlists, textviewer, samt direkte MP3 recording/encoding fra enten radio, line-in eller indbygget mikrofon (diktafon).

I skrivende stund ser Asono SoundHub ikke mere ud til at være lagervare hos pc-netto.dk hvor jeg købte den, men Office IT ser ud til at have den hvis interessen er vakt. Bemærk iøvrigt også at den nogen steder går under navnet Bosscom SoundHub.

Set i bagklogskabens klarere lys, er der dog nogle alternativer der måske kunne have været bedre køb med de ønsker jeg har til en afspiller. Først og fremmest er jeg siden faldet over nogle afspillere fra iRiver:

  • iRiver H120 og iRiver H140 med hhv. 20 og 40GB harddisk (tidligere kaldet IHP-120 og IHP-140) ligner Asono Sound-hub meget i specifikationer, men kommer incl. fjernbetjening og er flot anmeldt hos både PC Magazine, CNet og IGN. Kunne godt ud fra anmeldelserne se ud til at have generel bedre lydkvalitet og radio-kvalitet end Sound-hub(?)
  • iRiver H320 og iRiver H340 går et skridt videre med bl.a. farveskærm og mulighed for direkte overførsel af billeder fra visse digitalkameraer (desværre er Canons kameraer ikke umiddelbart kompatible). De er som næsten alle andre harddisk-baserede MP3-afspillere med indbygget batteri, men der er desuden inkluderet en ekstern "batterypack" til 4 standard AA-batterier, og det er iøvrigt også muligt at oplade afspilleren via USB. Har endnu ikke set dem i en danske shops, men Amazon UK sælger H320 for £330 og H340 for £380. Jep de er lidt små-pebrede, men specielt hvis man har et kompatibelt kamera ser de da lidt spændende ud? (omend designet godt kunne have været lidt mere sexet?)
  • Rio Karma 20 ser også interessant ud. Jeg har ikke kunne finde information om USB-forbindelsen er med UMS-support, men til gengæld har afspilleren et Ethernet netværksstik, så jeg formoder den er kompatibel med ethvert netværkskompatibelt system. Radioen må man dog undvære.

Apple iPod? Medmindre man planlægger at købe musik på iTunes eller bare absolut vil have en afspiller i Apples design, så er det ikke mit indtryk at de tilbyder noget du ikke kan få bedre eller billigere i andre afspillere. Men hvis du er uenig, så sig frem:-) (Iøvrigt kan man tilsyneladende godt købe og bruge musik fra iTunes uden at eje en iPod)

Update 2/4 2005: Et par hurtige bemærkninger: 1) Proceduren for firmware opgraderinger er gjort lidt mere omstændig i senere versioner. 2) Hvis du ikke kan starte afspilleren, så prøv tilslutte den til PC'en. Den vil så sandsynligvis gerne starte, og kør dernæst en DiskRepair/ScanDisk/ChkDsk (eller hvad det nu kaldes rundt omkring) på afspillerens harddisk. Husk også altid at have afspilleren tilsluttet lysnettet når du laver den slags. Sandsynligvis var der fejl i filsystemet på afspillerens harddisk, og efter udbedring starter afspilleren fint igen.

Links:
mp3-afspillere på edbpriser.dk, mp3-afspillere på Gate2Priser.dk, Salg af MP3-afspillere fordobles i 2004 (computerworld.dk), Asono.com, Asono.no (Asono er et norsk mærke), iRiver, Rio Audio

Comments

Write a comment... 

 

Du er sikkert godt klar over det, men exactaudiocopy kan lave .ogg filer. Det kræver blot at du downloader vorbis codec'et fra http://www.vorbis.com/ . Jeg tænkte at du nok ikke havde prøvet, nu du "kun" skriver om oplevelser med mp3 formatet.

P.s. Tilykke med tingen, den lyder nu helt fed.

 

Hej Kaspar,
Ja det var oprindelig også min mening at bruge ogg vorbis formatet. Gik faktisk specifikt efter at den skulle kunne afspille det da ledte efter en afspiller. Men så vandt fleksibiliteten og mp3-formatet alligevel til sidst (indtil videre), da der generelt er flere steder man kan bruge mp3 end ogg-filer (f.eks i min dvd-afspiller tilsluttet HiFi-anlægget).

 

Har selv en Soundhub og er indtil videre meget meget tilfreds. Har faktisk OVERHOVEDET ingen problemer haft med den. Har pt. godt 1200 sange i MP3-format - og der er plads til ca. 3 gange så meget i alt. Den bliver svær at fylde, hvis al musikken skal være god ;-)
Forsøgte mig med Ogg Vorbis, men det tog en krig at lave Ogg-filerne på min computer - kender du (eller andre) en god encoder til det? Hvad er CD-kvalitet i Ogg Vorbis - er det også 128?

 

Hvad må man give for en brugt med fm radio

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.