For et par år siden havde vi i Danmark en lovgivning som stort set totalt forbød digital kopiering, også til privat brug selvom man havde originalen. Så man kunne f.eks. ikke lovligt ligge numre fra sin egen originale CD på sin "MP3-walkman" og høre dem mens man joggede, eller brænde en kopi til bilen eller sommerhuset. Det virkede helt urimeligt. Når der en gang i tidernes morgen var vedtaget speciel lovgivning for digital kopiering, så var det fordi digital kopiering oprindelig var lig eksakt kopiering, og frygten for denne nye mulighed har utvivlsomt været stor. At MP3-formatet så senere blev opfundet som et format der kunne komprimere lyd kraftigt, men også samtidig med et vist tab af kvalitet til følge, er en lille krølle på den historie. Konvertering til MP3-formatet blev og bliver den dag idag også betragtet som en digital kopiering.

Politikerne kunne tilsyneladende godt (med nogen tids tøven) se det urimelige i den forældede lovgivning, og vedtog i sommeren 2001 en lov som gjorde det lovligt at kopiere originalt digitalt materiale til eget brug. Faktisk gik den nye lovgivning så langt at man gerne måtte låne f.eks. CD'ere fra biblioteket, venner og uvenner med henblik på kopiering til eget brug. Tak for det. Det var måske lidt mere end vi egentlig behøvede, men tak for det. Loven kom bare med en pris gennemtrumfet af voldsomt protesterende pladeselskaber: Der blev lagt en afgift på tomme optagbare digitale medier. På mange måder en urimelig afgift, idet afgiften skulle betales af alle, uanset hvad de f.eks. brændbare CD'ere blev brugt til. Selv er jeg f.eks. helt holdt op med at bruge disketter for mange mange år siden, men jeg skal stadig betale afgift for alle de CD'ere jeg gemmer mine dokumenter og datafiler på.

Nu (11. dec. 2002) har Folketinget så vedtaget en ny lovgivning som igen gør det ulovligt at kopiere digitalt materiale. Jeg har ikke nærstuderet den nøjagtige formulering af den nye lov, men som jeg forstår er der "kun" tale om forbud mod kopiering af materialer med "kopisikring". Det vil dog næppe gør den store forskel i praksis, da trenden længe har været at afprøve alle mulige forskellige kopisikringer i nyudgivelser. Og med sådan en lovgivning vil det da hurtigt blive et must med kopisikring på enhver ny digital udgivelse. Men så har man vel også fjernet afgiften på de indspilbare medier igen? Næeh, vi skal fortsat betale afgift, nu bare for noget der pludselig er ulovligt men som vi åbenbart alligevel forventes at gøre??? :-/

Den nye oprethavs lovgivning gør det i øvrigt også ulovligt at importere dvd-film, cd'er, bøger, computerspil og andre kulturprodukter fra lande uden for EU. Det er stadig tilladt at købe til sig selv, f.eks. via internet-shops, men det er ikke mere lovligt at lave en forretning ud af at importere "smalle" DVD og CD udgivelser, som ellers ikke er i normal distribution i EU.

Links:
Comon.dk - Om den ny lovgivning, Initiativet Digitale ForbrugerRettigheder og dennes Underskriftindsamling imod den nye lov, L19 - Lov om ændring af opretsloven, Den tidligere lovgivning (sommer 2001 - december 2002) beskrevet/kommenteret af en jurist, Køb dine CDR'ere afgiftfrit på tysk internetshop

Comments

Write a comment... 

 

There are no comments to this post

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.