Ca. et år efter frigivelsen af Firefox version 1.0 er opfølgeren nu ude. Hvis du hører til dem der har kørt med Release Candidate 3 de sidste uger, så har du faktisk kørt med den endelige version et par uger før de fleste andre, da der ikke opstod behov for yderligere rettelser inden Mozilla i nat officielt annoncerede frigivelsen af Firefox version 1.5.

Overfladisk set ser det måske ikke umiddelbart ud som om der er så meget nyt når man kigger på browseren, men det er fordi de fleste nyheder gemmer sig indeni. Nyt er bl.a. et forbedret opdateringssystem, hurtigere back/forward-funktionalitet, mulighed for automatisk slettelse af private browse-data, drag-and-drop reordering af browser-tabs, bedre generel sikkerhed, samt forbedret understøttelse af webstandarder inkluderende SVG-support, Javascript opgraderet til version 1.6 og flere nye CSS features. Der er også understøttelse af canvas html-elementet. Canvas er ikke en W3C standardiseret funktionalitet, men er også understøttet af Opera og Safari. Hvor SVG primært er vektor-orienteret, er integreret med DOM og kan "styles" med CSS, så er Canvas så vidt jeg kan forstå en simpel "bitmap-canvas" med et tilhørende javascript-API til at tegne med. JD har et indlæg med links til flere SVG og Canvas ressourcer.

Kompatibiliteten med "quirky" non-standard kode er tilsyneladende også generelt forbedret i Firefox 1.5, da det er i hvert fald for første gang er lykkedes mig at gennemføre et lotto-køb på tips.dk på trods af dette sites ret beskidte javascript-implementation. Og en bug som bl.a. gjorde indlæsningen af et site som politiken.dk til en ulidelig langsom og flimrende sag på min efterhånden 6,5 år gamle 400MHz AMD K6-II PC er også rettet (Hvis man har en hurtigere PC er det ikke sikkert at man har oplevet noget problem). En lille feature jeg savnede meget i version 1.0 var muligheden for at kunne tvinge links der vil åbne en side i et nyt vindue til at åbne i en ny tab i stedet. Det var godt nok muligt via en skjult setting i 1.0, men denne "feature" var ikke helt bugfri. I version 1.5 skulle problemerne omkring dette være løst, og det er en setting der kan slås til i de almindelige browser-indstillinger (Hvis der via javascript defineres en størrelse på den nye side, så åbnes den dog stadig i et nyt browservindue).

Som webudvikler finder jeg forbedringerne omkring understøttelse af webstandarderne interessante, så det vil jeg gå lidt tættere på:

Det er klart at en del af de nye features der er tilføjet support af i Firefox 1.5 (Gecko version 1.8) er af begrænset værdi for webudviklere sålænge det ikke er ting der er bredt understøttet af de fleste browsere. Men mange af specielt de nye CSS-features kan dog godt bruges som ekstra en behagelighed der kommer brugere af Firefox (og andre browsere der er på forkant med udviklingen) til gode uden at det forringer siderne når de ses i browsere der ikke understøtter de brugte features. Det er også værd at bemærke at Microsoft efter 4 års dyb søvn endelige er begyndt at rykke lidt igen. I hvert fald lover Microsoft at den kommende Internet Explorer 7 Beta 2 vil indeholde en række forbedringer som webudviklere har skreget efter i årevis. PC World tog iøvrigt for nylig et interessant lille kig på Firefox 1.5 Release Candidate 1, Opera 9 Preview 1 og Internet Explorer 7 Beta 1 for at danne sig et lille overblik over hvad der rører sig på browserfronten for tiden.

Firefox links:

Mere om CSS3 Multicolumn support

Jeg vil lige tage et hop på ca. 8 år tilbage i tiden, til dengang Netscape introducerede Netscape version 4. Der er i dag ikke meget positivt at sige om den gamle Netscape 4.x browser fra 90'erne, men Netscape havde dog dengang implementeret en interessant udvidelse af HTML som bare aldrig blev adopteret af de officielle HTML/XHTML-standarder, eller endsige fuldt op med support i andre browsere. End ikke Mozilla-browseren eller efterfølgende Netscape-versioner fortsatte med at understøtte dette. Derfor slog dét <multicol cols="x"> tag som Netscape introducerede dengang aldrig rigtigt an, selvom man kunne konstruere spalter med dynamisk reflow, så indholdet i elementet automatisk blev jævnt fordelt i det specificerede ("x") antal spalter. En funktionalitet som jeg ellers tror at mange webdesignere ville sætte stor pris på at se understøttet i moderne browsere generelt.

Det er egentlig ikke så underligt at det aldrig blev optaget i W3C's html-standard, da funktionaliteten konstrueret med HTML-tags ikke rigtig harmonerede med W3C's intentioner om at skille struktur og præsentation. Derfor er det mere naturligt at styre funktionaliteten fra CSS, og I W3C's CSS version 3 er funktionaliteten nu tilsyneladende da også på vej tilbage! Det er stadig en specifikation i udkast, men Mozilla har implementeret en eksperimental understøttelse af den som kan prøves i den nye Firefox. Tag et kig på specielt denne demo med Firefox 1.5 og læs evt. mere om demoen på Fini Alring's weblog. Bemærk bl.a. hvordan antallet af kolonner skifter hvis du ændrer bredden af browser-vinduet. Og det er vel og mærke helt uden brug af Javascript, det er udelukkende styret af CSS.

Comments

Write a comment... 

 

Især det med, at links, der er sat til at åbne i nye vinduer, kan indstilles til at blive åbnet i samme eller nyt faneblad, er noget, jeg har ventet længe på. Jeg har altid været irriteret over target='_blank', og nu har Firefox endelig gjort noget ved det. Jeg var faktisk ikke klar over, at man også kunne opnå noget lignende samme funktionalitet i de forrige versioner - men nu er indstillingsmulighederne i hvert fald til at få øje på.

Write a comment... 

Only Name and Comment are required fields when commenting here. If you specify your email address, everyone will be able to find it at your comment. However your email will only be directly visible when hovering over your name, and in the code behind it will not look like an email address. So the risk of bots harvesting email addresses here, should be minimal. But again, you are free to leave the email blank when commenting.

If you tick Remember me, your name, email and homepage address will be remembered and prefilled at your next visit (Uses a cookie when ticked).

Full URLs (starting with "http://" or "https://") in comment text will be converted into active links when comment has been verified by a human as not being spam. Comments that looks too much like spam, will immidiately/proactively be rejected by the system and never reach a human eye.