Personlig top 50

Dette er et forsøg på at udvælge en top 50 samling af plader i min samling. Kritereiet for at komme på listen er selvfølgelig først og fremmest at det er en god plade, men det betyder også meget hvis det er en plade som på en eller anden måde har betydet noget særligt for mig.

Listen skal ikke tages alt for alvorligt. Det er svært at vælge nøjagtig 50 plader ud, og havde jeg lavet listen en anden dag kunne listen sikkert let være blevet endda meget anerledes.

Jeg har ikke rangeret pladerne indbyrdes, men jeg har forsøgt at sætte dem op i kronologisk orden efter udgivelsesår (ikke anskaffelses tidspunkt).

Kun plader op til og med 1997 har været i betragtning til listen. Nyere udgivelser synes jeg skal have lidt tid endnu før jeg beslutter om de er værdige til æren.

Jeg er i gang med at kommentere pladerne, og senere sætter jeg det lidt smartere op (incl. alfabetisk liste) - Men indhold før design !

Listen:

1973 Pink Floyd "Dark side of the moon"

1978 Kate Bush "The kick inside"

1979 Pink Floyd "The wall"

1980 Peter Gabriel "Peter Gabriel"
Da Peter Gabriel gik solo fra Genesis lavede han fire plader hvor specielt rytmerne er tydelig inspireret af verdensmusik. Til en smule forvirring er alle fire plader bare kaldet "Peter Gabriel". Jeg har her valgt den tredie (PGCD3/1980), men jeg kunne nok let have valgt PGCD4/1982 istedet eller også. Når valget lige faldt på 3'eren er det nok fordi den bl.a. indeholder klassikeren "Biko".

1982 Roxy music "Avalon"

1983 Simple minds "New gold dream"

1985 Prince and the revolution "Around the world in a day"

1986 Talk Talk "The colour of spring"
Har lavet et par andre plader også som kunne have været emner til listen. Må jeg iøvrigt henvise til min Talk Talk biografi.

1987 Sinead O'Conner "The lion and the cobra"
Nu er jeg ikke den store fan af The Voice og andre lokalradioer, men lidt ros skal de da have. Første gang jeg hørte Sinead O'Connor var i et ugentligt program på The Voice hvor de inviterede pladeselskabsfolk ind til at spille numre fra deres respektive selskabers kommende udgivelser. En dag hørte jeg her pigens første single-udspil "Troy", og jeg var totalt solgt med det samme. Aldrig havde jeg følt så meget bare pga. en simpel sang. Nu er det sådan at "Troy" absolut ikke blev noget hit. Faktisk har jeg aldrig hørt det nummer siden i radioen. Desværre havde jeg ikke fået fat i pigens navn, så jeg tror der gik et par måneder før jeg igen hørte hende da anden single "Mandinka" fra debutalbummet kom på gaden. Jeg var straks klar over at det var den samme pige og jeg tror jeg var ude og købe pladen samme dag jeg første gang hørte "Madinka". Hendes debutalbum er det mest vrede og aggressive af hendes udgivelser, og stadig det jeg synes er bedst. Et par år efter slog hun jo stort igennem med prince-nummeret "Nothing compares to you" fra det opfølgende album "I do not want what I haven't got". Set i bakspejlet satte Sinead O'Connor noget i gang i mig hvor jeg begyndte at høre nye dybder i musik, "desværre" også med den bieffekt at jeg i høj grad skiftede musiksmag i en periode derefter og blev væsentlig mere kræsen. Efter et stykke tid solgte jeg det meste af min pladesamling anskaffet før Sinead O'Connor kom til !

1987 Sting "...Nothing like the sun"

1987 U2 "The Josua tree"

1987 Eurythmics "Savage"
Nogen vil måske synes dette er et underligt valg. Mange Eurythmics fans vil sikkert mene at dette er noget af det dårligste de har lavet. Jeg synes det er en spændende plade, og gruppens absolutte højde punkt.

1988 C.V. Jørgensen "Indian summer"
I hvor det gynger !

1989 Julee Cruise "Floating into the night"

1990 Happy mondays "Pills 'n' thrills and bellyaches"

1991 My bloody valentine "Loveless"

1991 Sort Sol "Flow my firetear"

1991 Nirvana "Nevermind"

1991 U2 "Achtung baby"

1991 Tori Amos "Little Earthquakes"

1991 Soundgarden "Badmotorfinger"

1991 Red hot chili peppers "Blood sugar sex magik"

1992 Curve "Doppelgänger"
En plade som introducerede mig til den daværende engelske undergrund af "støj-rockere" og "shoe-glanzere" som Ride, My Bloody Valentine og The Boo Radleys. De 2-3 plader Curve udgav i starten af 90'erne var ikke bare noget af det ypperste indenfor "støj-rock scenen", men det var også en af de første gange man for alvor hørte et rock-band eksperimenterer med den moderne teknologis muligheder. Selvom Curve's kommercielle succes aldrig var særlig stor er det et højt respekteret band idag, som mere eller mindre må betegnes som foregangsmænd til alt mulig musik som idag eksperimenterer med krydsninger mellem rock og techno - ligefra Chemical Brothers til Garbage. Jeg tænkte ikke dengang over hvor banebrydende musik det var, men blev kort og godt fanget af det helt specielle gotiske, larmende og kaotiske lyd-univers de skabte. Curve udgav 2 deciderede albums i starten af 90'erne, samt en opsamling af numrene fra tre EP'er oprindelig udgivet før debut-albummet "Doppelgänger". De er alle stadig meget højt skattede plader i min samling, og jeg kunne nok ligeså godt have valgt en af de andre eller alle tre til denne liste.
Et af de bands som idag lyder allermest af Curve, og som også åbenlyst har vedkendt sig Curve som deres væsentligste inspirationskilde, er Garbage. Garbage fik enorm succes med deres lidt lettere tilgængelig variation af stilen, og specielt det amerikanske bands debut er af høj klasse, men jeg må sige at Curve's bedste er der stadig ingen som har slået !
Garbage's succes inspirerede iøvrigt Curve til at forsøge sig med et comeback med albummet "Come clean" i 1997. Det er et ganske glimrende album, men ligeså banebrydende som de var i starten af 90'erne er bandet nu ikke mere selvom lyden også er blevet lettere opdateret.

1992 R.E.M "Automatic for the people"

1993 Belly "Star"

1993 Nirvana "In utero"

1993 Björk "Debut"

1993 The Boo Radleys "Giant steps"

1993 Sort Sol "Glamourpuss"

1993 Suede "Suede"

1993 Pearl Jam "Pearl Jam"

1994 Portishead "Dummy"

1994 Oasis "Definitely maybe"
Hvis der skal et Oasis album med her på listen, så er der ingen tvivl for mig om at debutten er det eneste rigtige valg. Selvom Oasis bestemt ikke kan beskyldes for at være blandt de mest originale bands, så var "Definitely maybe" et forfriskende pust på musikscenen da albummet udkom engang i 1994, og her tør bandet også larme væsentlig mere end på de efterfølgende udgivelser som er lidt tamme i mine ører. Jeg mener nok det har kørt lidt i tomgang sidenhen for gruppen, og det meste af det de har lavet på deres to efterfølgende udgivelser lyder i mine ører som lidt idéforladte efterligninger af noget de allerede har lavet en gang på denne fremragende debut.
I skrivende stund er fjerde album fra gruppen på trapperne og jeg håber der har fundet ny inspiration denne gang, omend første single desværre ikke giver alt for store løfter.

1994 Nick Cave and the bad seeds "Let love in"

1994 Soundgarden "Superunknown"

1994 Suede "Dog man star"

1995 Radiohead "The bends"

1995 Pulp "Different class"

1995 Smashing Pumpkins "Mellon collie and the infinite sadness"

1995 Elastica "Elastica"

1995 Tricky "Maxinquaye"

1995 Garbage "Garbage"

1996 Lamb "Lamb"

1996 Maria McKee "Life is sweet"

1996 Beck "Odelay"

1996 R.E.M "New adventures in Hi-Fi"

1997 Björk "Homogenic"

1997 Radiohead "OK computer"

1997 Sorten Muld "Mark II"
Lyder det cool at lave musik baseret på nordiske middelalder folkeviser ? Sorten Muld har i hvert fald gjort det med overordentlig sort held. Stilen er afdæmpet techno/triphop, bortset fra et par enkle up-tempo numre (hvoraf Ravnen blev et hit). For mit vedkommende var denne plade med til at øge min interesse for techno og det der ligner. I 1999 udkom pladen iøvrigt også i USA, og her gjorde den så stor indtryk på Amazon.com's musikredaktion, at de inkluderede albummet som nummer 83 på deres liste over år 1999s bedste udgivelser. Ganske flot for en dansksproget plade må man sige ! Læs selv hvad Amazon.com og deres kunder skriver om pladen. Teksterne er oversat på coveret i den amerikanske version, men Ulla Bendixsen synger fortsat på dansk.

1997 Geneva "Further"

Udover de udvalgte var bl.a. plader med følgende kunstnere i betragtning til listen: David Bowie, Dizzy Mizz Lizzy, Lars H.U.G, Massive Attack, The Poets, The Sandmen, Speaker bite me, Supernova, Talking Heads, Tindersticks og Whale samt en del plader med kunstnere som allerede har en eller flere plader på listen.

Som sagt havde endelige udgave af listen sikkert set en hel del anerledes ud hvis jeg havde lavet den en anden dag. Jeg tror faktisk også at jeg har en del glemte og oversete perler i min samling som jeg ikke har fået hørt længe - speciel blandt vinylpladerne.

Januar 2000, Stig Nygaard